Ugrás a tartalomra
EBS/Jean-Louis Debaize

Egy hét múlva lesz az európai parlamenti választás

2019-05-19
10:51
2019-05-19
19:17
Forrás
Pannon RTV, MTI
Egy hét múlva, május 26-án vasárnap 8 millió 11 ezer választópolgár dönthet arról, kik foglalhatják el az Európai Parlamentben a Magyarországnak járó 21 képviselői helyet.

A választás egyfordulós, a választópolgárok kilenc pártlista egyikére szavazhatnak. A május 26-i szavazáson a választópolgárok 10 277 magyarországi szavazókörben, 132 külképviseleten személyesen szavazhatnak, a több mint 115 ezer regisztrált választópolgár pedig levélben adhatja le szavazatát.

Vajdaságban mintegy 70700 levélszavazási csomagot küldtek szét a regisztrált választópolgároknak. Arról, hogyan kell érvényesen leadni a szavazatot, Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja beszélt korábban a Pannon Televízió Közügyek című műsorában: „Az egyik a posta útján. Én ebben kérnék minden magyar szavazópolgárt, hogy ha mégis úgy dönt, hogy postán szeretné visszajuttatni, a megcímzett Nemzeti Választási Iroda számára szóló válaszborítékban, akkor ezt minél előbb tegye meg. Tehát gyakorlatilag ahogy kézhez kapta és ki tudja tölteni az ívet.”

A másik lehetőség, hogy Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán és a belgrádi Nagykövetségen a levélszavazat leadására rendszeresített gyűjtőládákba dobják a borítékot. Ide a levélszavazatot nem kell feltétlenül személyesen eljuttatni. A szabadkai Főkonzulátus hosszabbított nyitvatartással áll a szavazópolgárok rendelkezésére, vagyis munkanapokon és szombaton is reggel 6-tól este 22 óráig.

Az azonosításhoz szükséges nyilatkozat kitöltésében a Vajdasági Magyar Szövetség aktivisták által nyújt segítséget - mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke a Pannon Televízió Közügyek című hírháttér műsorában: „Abban segítünk nekik, hogy a szavazócédula mellé elhelyezett ívet pontosan kitöltsék, hogy a szavazatuk érvényes legyen, illetve hogy ha ránk bízzák a leragasztott kovertát, amiben a szavazócédula is van, amit beikszeltek, akkor azt el fogjuk juttatni a megfelelő helyre a megfelelő időben.”

Akik személyes átvételre kérték a levélcsomagot, az előttünk álló héten és még május 26-án is, 6-tól 19 óráig a szabadkai Magyar Főkonzulátuson és a belgrádi Nagykövetségen vehetik át azokat, kizárólag személyesen.

A magyarországi Fidesz-KDNP listának egy vajdasági származású jelöltje is van, Deli Andor személyében, aki az előző mandátumban is EP-képviselő volt: „Egy történelmi pillanatban egy történelmi lehetőséget kapott a vajdasági magyar közösségünk azáltal, hogy részt vehet az európai parlamenti választáson. Meggyőződésem, hogy az a 70.000 regisztrált szavazó, aki a levélborítékokat a napokban kapja meg, tudatában vannak annak, hogy milyen sorsdöntő választásról van szó.”

Deli Andor hozzátette, az anyaország támogatása, a kisebbségi jogok témakörének fenntartása és Szerbia európai uniós integrációja miatt is jelentős az EP-választás kimenetele.

EP-választás 2019
európai parlamenti választás

Most

10:24, Frissítve: 10:30

Leslie L. Lawrence Vajdaságban

Vajdaságba látogat Lőrincz L. László, azaz írói álnevén Leslie L. Lawrence vagy Frank Cockney, aki exkluzív interjút ad a Pannon Televíziónak.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.