Ugrás a tartalomra

Egy lépés előre a közös EU piac felé

2021.09.29
16:54
2021.09.29
18:47
Forrás
Pannon RTV
Folytatódott Újvidéken a Nyugat-Balkán: Egy régió, egy piac - Egy lépés előre a közös EU piac felé konferencia. Célja megvitatni a politikai és intézményes együttműködés lehetőségeit egy egységes piac kialakítása és a regionális integráció érdekében.

Ez a konferencia a bizonyítéka annak, hogy a regionális és a gazdasági együttműködés a legjobb eszközei a gondok és a konfliktusok rendezésének, hangsúlyozta Norbert Beckmann-Dierkes, a Konrad Adenauer Alapítvány szerbiai irodájának vezetője.

Aleksandar Simurdić, az Európai Ügyek Alapjának igazgatója rámutatott, hogy a roaming-díjak beszüntetése és a kereskedelmi kapcsolatok kiépítése a pozitív gyakorlatok példái, a határok átjárhatósága pedig egy kiemelt jelentőségű tényező: „Az adatok előzőleg megmutatták, hogy a régióban évente több mint 26 millió órát töltenek a határátkelőhelyeken, és emiatt a szállítói közösség, de az országok vesztesége is 250 és 300 millió között van. Így a zöld korridorok által lehetővé tesszük, hogy a megtakarítás közel egymilliárd euró legyen.”

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere kiemelte, hogy a gazdaságról és a jövőről kell beszélni, mert ha a régió országai állandóan a múltba térnek vissza, nem fognak messzire jutni. Újvidék és Vajdaság világosan jelezték a régió és Európa felé, hogy készek az együttműködésre, amit nem csak elmondani, hanem bizonyítani is tudnak, hangsúlyozta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

„Ha van hely, ahol ezt hitelesen ki lehet mondani, akkor az biztos Vajdaság, mivel nekünk intézményes együttműködésünk van több mint 25 régióval Európában és másutt, és úgy gondolom, hogy ez a legjobb mutatója a felkészültségünknek, a nyitottságunknak és a felnőttségünknek ebben az egész folyamatban.”

Szerbia kivitelének 70 százaléka Európába irányul, de a közös regionális piac elősegíti azt is, hogy az ország külkereskedelmének 17,3 százaléka a környező országokkal valósul meg, mondta Ana Brnabić szerb kormányfő: „Egy jobban összekötött és stabilabb régió nélkül nincs jobb minőség Szerbia polgárai számára, nincs jobb gazdaság Szerbiában, és nincs másmilyen, jobb jövő Szerbia és az egész régió számára. Végezetül, európai integráció sincs a regionális integráció nélkül.”

A konferencia résztvevőit Zoran Zaev észak-macedón kormányfő is üdvözölte online módon.

Európai Unió
Nyugat-Balkán
konferencia
piac
régió
Újvidék
Pásztor István
Ana Brnabić

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.