Ugrás a tartalomra
Tanjug/Monika Skolimowska/dpa via AP

Egyelőre nem derült ki, hogy ki lesz az új kancellár

2021.09.27
13:06
2021.09.27
15:55
Forrás
Pannon RTV
A Német Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti választáson a kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint. A szociáldemokratáknak így 206 képviselőjük lesz a Bundestagban.
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

A választások éjszakáján egyelőre nem derült ki, hogy ki lesz az új kancellár.

A szociáldemokraták a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötték össze. Második lett a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió szövetsége, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett. A Zöldek 14,8 százalékkal a harmadik számú német politikai erő. A baloldali irányultságú ökopárt jobb eredményt ért el a négy évvel korábbiaknál. Frakciójuk 118 fős lesz. A Szabad Demokrata Párt is erősödött, a szavazatok 11,5 százalékát szerezte meg. Frakciója 92 képviselőből áll majd.

Tanjug/Wolfgang Kumm/dpa via AP

A Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje szerint azoknak a pártoknak kell megalakítaniuk Németország következő kormányát, amelyek megerősödve kerültek ki a szövetségi parlamenti választásból. Olaf Scholz az SPD vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján kiemelte: a választás nyertesei a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt, ezért ennek a három pártnak kell kormányt alakítani, méghozzá a választás győztese, a szociáldemokrata párt vezetésével. Hangsúlyozta, hogy az együttműködést a bizalomra kell felépíteni, és azzal a szándékkal kell nekivágni a kormányzásnak, hogy a következő választás után is együtt maradjon a koalíció.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

A négy ciklus után a politikából visszavonuló Angela Merkel kormánya az új Bundestag október 26-ra tervezett megalakulásáig marad hivatalban. Utána is működik majd, egészen az új kabinet megalakulásáig, de már csak ügyvezető kormányként.

Németország
parlamenti választások
Bundestag
Német Szociáldemokrata Párt
kancellár
Kereszténydemokrata Unió
Keresztényszociális Unió

Most

09:51

150 éves a szabadkai Népkör

Egyedülálló jubileumot ünnepel a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Az intézmény megkezdte 150. évadát. Gálaműsort és díjátadó ünnepséget tartottak.
07:36, Frissítve: 10:01

Mától bírságolnak

Szerbia kormányának döntése értelmében szombaton 22 órakor megkezdődött a covid-igazolványok ellenőrzése, és október 25-étől, azaz mától büntetik mindazokat, akik ezt az intézkedést nem tartják be.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.