Ugrás a tartalomra

Egyelőre nem derült ki, hogy ki lesz az új kancellár

2021.09.27
13:06
2021.09.27
15:55
Forrás
Pannon RTV
A Német Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti választáson a kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint. A szociáldemokratáknak így 206 képviselőjük lesz a Bundestagban.

A választások éjszakáján egyelőre nem derült ki, hogy ki lesz az új kancellár.

A szociáldemokraták a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötték össze. Második lett a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió szövetsége, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett. A Zöldek 14,8 százalékkal a harmadik számú német politikai erő. A baloldali irányultságú ökopárt jobb eredményt ért el a négy évvel korábbiaknál. Frakciójuk 118 fős lesz. A Szabad Demokrata Párt is erősödött, a szavazatok 11,5 százalékát szerezte meg. Frakciója 92 képviselőből áll majd.

A Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje szerint azoknak a pártoknak kell megalakítaniuk Németország következő kormányát, amelyek megerősödve kerültek ki a szövetségi parlamenti választásból. Olaf Scholz az SPD vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján kiemelte: a választás nyertesei a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt, ezért ennek a három pártnak kell kormányt alakítani, méghozzá a választás győztese, a szociáldemokrata párt vezetésével. Hangsúlyozta, hogy az együttműködést a bizalomra kell felépíteni, és azzal a szándékkal kell nekivágni a kormányzásnak, hogy a következő választás után is együtt maradjon a koalíció.

A négy ciklus után a politikából visszavonuló Angela Merkel kormánya az új Bundestag október 26-ra tervezett megalakulásáig marad hivatalban. Utána is működik majd, egészen az új kabinet megalakulásáig, de már csak ügyvezető kormányként.

Németország
parlamenti választások
Bundestag
Német Szociáldemokrata Párt
kancellár
Kereszténydemokrata Unió
Keresztényszociális Unió

Most

10:36

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.