Ugrás a tartalomra

Egyesek elítélik, mások támogatják Szíria bombázását

2018.04.14
15:25
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Oroszország elítéli az amaerikai-francia-brit tengely hadműveletét, míg az akcióban résztvevő országok szerint a vegyifegyver-használat visszaszorítása érdekében cselekedtek.

A hajnali Szíriában végrehajtott légicsapásokra sorra érkeznek a reakciók a világ országai részéről. 

A támadások megkezdését Donald Trump amerikai elnök jelentette be ma hajnalban. Kiemelte: a légicsapások célja az elrettentés a vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától. A Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadásról és Aszad elnökről Trump azt hangoztatta: "ezek nem egy ember tettei voltak. Ez egy szörnyeteg által elkövetett bűncselekmény volt".

A brit kormányfő megerősítette, hogy Nagy-Britannia amerikai és francia szövetségeseivel együtt vett részt az akcióban. Theresa May úgy fogalmazott, sikeresnek tartják a hajnali akciót, habár még tart a légicsapások kiértékelése. "Nem engedhetjük meg a vegyi fegyverek használatának normálissá válását, sem Szíriában, sem az Egyesült Királyság utcáin, sem bárhol máshol a világban" - fogalmazott.

A francia védelmi miniszter elmondta, a vegyi fegyverek fejlesztési, kivitelezési és előállítási kapacitását támadták. A cél egyszerű: megakadályozni a rezsimet abban, hogy ismét vegyi fegyvereket vethessen be - mondta a miniszter. A hadműveletben a tájékoztatás szerint Franciaország a Földközi-tengeren lévő hadihajóit és Rafale vadászbombázókat vetett be.

A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint nagyon gondos tudományos elemzéssel határozták meg, hogy hova a legjobb célozni, hogy a felhalmozott vegyszerek megsemmisüljenek, ugyanakkor a környező térség elszennyeződésének kockázatát minimalizálják. A létesítmény, amelyre a brit királyi légierő csapást mért, távol volt minden ismert lakott területtől, és ez is csökkentette a szennyeződési kockázatot - hangsúlyozta a minisztérium.

Oroszország viszont a leghatározottabban elítéli a támadást Szíria ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, Szíria területén orosz katonák segítik a törvényes kormányt a terrorizmus elleni harcban. Az orosz vezető agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat. Putyin az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

Az európai országok többsége helyeselte a vegyi támadások megfékezése érdekében végrehajtott légicsapásokat. Többen azonban arra figyelmeztettek, nem hagyhatják, hogy tovább súlyosbodjon a helyzet.   

Angela Merkel német kancellár támogatja a Szíria ellen végrehajtott légitámadást. Szükséges és megfelelő akciónak nevezte, amivel figyelmeztették Szíriát, hogy ne használjon ismét vegyi fegyvereket. Támogatjuk a tényt, hogy a mi amerikai, brit és francia szövetségeseink ily módon vállalták a felelősséget, mint az ENSZ BT állandó tagjai - fogalmazott Merkel. A német kancellár korábban ezen a héten kijelentette, Németország nem vesz részt a szíriai Dúmában történt vegyifegyver-támadás miatt a közel-keleti arab ország vezetése ellen esetlegesen indítandó katonai műveletekben.

Törökország megelégedettséggel fogadta a nyugati országok fellépését. Mint írták: a mostani beavatkozás az egész emberiség lelkiismeretének a tolmácsa. A török külügyminisztérium leszögezte: nyilván tartják a szíriai vezetés emberiesség elleni és háborús bűntetteit. Törökország egyébként a mérsékelt arab ellenzéket támogatja a nyolcadik éve tartó szíriai polgárháborúban.

Lengyelország is támogatta a nyugati államok reakcióját. A nemzetközi közösségnek meg kell akadályoznia a vegyifegyver-támadások megismétlődését - hangsúlyozták. Lengyelország katonailag nem vett részt a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei elleni légicsapásokban, viszont Varsót az akció nem érte váratlanul, mert a szövetségesek konzultáltak velük.

A cseh külügy- és védelmi minisztérium is helyeselte a Szíria elleni légitámadást. A Nyugat támadása üzenet mindenkinek, aki a jövőben továbbra is használni akar vegyi fegyvereket Szíriában - áll a nyilatkozatban. Miloš Zeman köztársasági elnök szóvivője szerint viszont a katonai megoldásnak az utolsónak kellene lennie a lehetséges megoldások sorában.

A szíriai légicsapások kizárólag a vegyi fegyverek gyártásának és használatának a megakadályozását szolgálták, a helyzetnek azonban nem szabad súlyosbodnia - mondta Paolo Gentiloni olasz ügyvivő kormányfő. Kijelentette, hogy Olaszország nem vállalt aktív szerepet a beavatkozásban, de logisztikai támaszt nyújtott a szövetségeseknek. Hangsúlyozta, hogy olaszországi támaszpontokról azonban nem indult közvetlen támadás Szíria területére.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a vegyi fegyverek használata semmilyen körülmények között sem elfogadható, a nemzetközi közösség felelőssége azonosítani és felelősségre vonni minden ilyen támadás elkövetőit - jelentette ki Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke. Hozzátette, az EP hétfőn, strasbourgi plenáris ülésén vitát tart a szíriai helyzetről.

Szaúd-Arábia teljes mértékben kiáll a támadás mellett. Románia vezetői pedig szolidaritásukról biztosították Románia nyugati szövetségeseit, határozottnak, ugyanakkor arányosnak tartják az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Franciaország válaszát a szíriai Dúma civil lakossága, köztük számos gyerek - ellen elkövetett vegyi támadásra.

Kína szerint a nemzetközi jog alapvető normáinak megszegését jelentik a szíriai célpontok ellen végrehajtott légicsapások. Álláspontjuk szerint a konfliktust csak politikai úton lehet rendezni.

Irán is elítéli a támadást. Az iráni elnök azt mondta, országa továbbra is kiáll Szíria mellett, és kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a nyugati támadás nem gyengíti a szíriai nép elhatározottságát a terrorizmus elleni küzdelemben.

reakciók
Szíria
támadás
bombázás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.