Ugrás a tartalomra
Pixabay/Public_Domain_Photography/illusztráció

Egymásnak feszülő álláspontok a koszovói Szerb Községek Közössége kapcsán

2023.02.02
06:59
Forrás
Magyar Szó, RTS, Pannon RTV
Rendkívüli ülésen vitatja meg ma a Belgrád–Pristina párbeszéd további alakulását a szerbiai parlament. A napirenden a pristinai intézményekkel 2022. szeptember 1-je és 2023. január 15-e között folytatott párbeszédről szóló jelentés lesz.

Az ülésen Aleksandar Vučić államfő válaszol majd a felmerülő kérdésekre, jelentette be Vladimir Orlić házelnök. Hozzátette, a jelentést eljuttatták minden parlamenti képviselőhöz és a plenáris ülésen arra számít, hogy a képviselők képesek lesznek bizonyítani a koszovói kérdésben való egységet, erősítve ezzel az ország tárgyalási pozícióját.

A Szerb Községek Közössége kapcsán tegnap a koszovói és a szerbiai fél is megnyilatkozott.

A Szerb Községek Közösségének megalakulása nem lehetséges - mondta Albin Kurti. A koszovói kormányfő hozzátette, ez ellentétes Koszovó alkotmányával. Azt is hangsúlyozta, hogy véleménye szerint Szerbiának kártérítést kellene fizetnie az 1999-es háborúért. Koszovó többnemzetiségű, bár az úgynevezett függetlenség kikiáltása óta a lakosság 93 százaléka albán - tette hozzá Kurti.

Albin Kurti a legnagyobb akadálya a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásának - mondta Petar Petković. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója hozzátette, a Szerb Községek Közösségének megalakítása nem hétköznapi politikai kérdés, sokkal inkább az ott élő szerbek fizikai túlélésének feltétele. Leszögezte, sem Szerbia, sem a Koszovóban élő szerbek nem mondanak le a Szerb Községek Közösségének létrehozásáról

Koszovó
Szerb Községek Közössége
Albin Kurti
Petar Petković

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.