Ugrás a tartalomra

Egymásnak feszülő álláspontok a koszovói Szerb Községek Közössége kapcsán

2023.02.02
06:59
Forrás
Magyar Szó, RTS, Pannon RTV
Rendkívüli ülésen vitatja meg ma a Belgrád–Pristina párbeszéd további alakulását a szerbiai parlament. A napirenden a pristinai intézményekkel 2022. szeptember 1-je és 2023. január 15-e között folytatott párbeszédről szóló jelentés lesz.

Az ülésen Aleksandar Vučić államfő válaszol majd a felmerülő kérdésekre, jelentette be Vladimir Orlić házelnök. Hozzátette, a jelentést eljuttatták minden parlamenti képviselőhöz és a plenáris ülésen arra számít, hogy a képviselők képesek lesznek bizonyítani a koszovói kérdésben való egységet, erősítve ezzel az ország tárgyalási pozícióját.

A Szerb Községek Közössége kapcsán tegnap a koszovói és a szerbiai fél is megnyilatkozott.

A Szerb Községek Közösségének megalakulása nem lehetséges - mondta Albin Kurti. A koszovói kormányfő hozzátette, ez ellentétes Koszovó alkotmányával. Azt is hangsúlyozta, hogy véleménye szerint Szerbiának kártérítést kellene fizetnie az 1999-es háborúért. Koszovó többnemzetiségű, bár az úgynevezett függetlenség kikiáltása óta a lakosság 93 százaléka albán - tette hozzá Kurti.

Albin Kurti a legnagyobb akadálya a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásának - mondta Petar Petković. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója hozzátette, a Szerb Községek Közösségének megalakítása nem hétköznapi politikai kérdés, sokkal inkább az ott élő szerbek fizikai túlélésének feltétele. Leszögezte, sem Szerbia, sem a Koszovóban élő szerbek nem mondanak le a Szerb Községek Közösségének létrehozásáról

Koszovó
Szerb Községek Közössége
Albin Kurti
Petar Petković

Most

17:07, Frissítve: 17:18

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.
13:32, Frissítve: 17:33

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.