Ugrás a tartalomra
Szerbia, EU

Egymásra mutogat Szerbia és az Európai Unió

2020-09-27
11:04
Forrás
Al Jazeera, 021.rs
Miért nem nyitottak meg idén újabb csatlakozási tárgyalási fejezeteket Szerbia számára?

Amióta elkezdődött Szerbia útja az EU-tagság felé, még nem volt olyan év, hogy ne nyitottak volna meg fejezeteket az ország számára. 2020 lenne az első olyan év, ha minden úgy folytatódik, ahogyan eddig láthattuk.

Jadranka Joksimović európai integrációért felelős szerb miniszter állítja, Szerbia kész arra, hogy öt újabb fejezet megnyíljon, de néhány EU-s ország megakadályozza azt.

Az uniós illetékesek mást mondanak. Szerintük Szerbia például a jogállamiság és a korrupcióellenes harc terén nem ért el olyan eredményeket, amelyeket elvárt volna az Európai Unió, továbbá a Koszovóval való viszony normalizálásában sincs előrelépés, addig pedig szó sem lehet újabb fejezetek megnyitásáról.

Mások szerint annak, hogy megtorpant Szerbia unióba vezető útja, az is oka lehet, hogy az EU a járványhelyzet okozta válság miatt jelenleg nem kész, hogy ajtót nyisson a nyugat-balkáni országoknak.

csatlakozási fejezet
csatlakozási fejezetek megnyitása
lemaradás
reform
Európai Unió
korrupció
jogállamiság
koronavírus
járvány
válság
Koszovó

Most

22:04, Frissítve: 22:09

Trump és Biden televíziós csatái

Dübörög az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban. Donald Trump republikánus párti jelölt, a jelenlegi elnök és Joe Biden, a demokraták jelöltje szállt ringbe a Fehér Házért.

Népszerű