Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Hoffmann Artúr

Egymillió euró támogatás Kúlának

2019-05-19
20:06
2019-05-19
22:02
Forrás
Pannon RTV
Eddig egymillió euró értékű anyaországi gazdasági támogatásban részesültek a helyiek – hangzott el a mai kúlai közösségi találkozón.

A Népkör Magyar Művelődési Központ épületébe a térség hat településéről érkeztek vendégek. Vajdasági kézimunka-kedvelők találkoztak.

Kúlára több mint 800 levélszavazat érkezett meg az elmúlt hetekben. A helyiek többsége kihasználja azt a lehetőséget, hogy életükben először támogathatják azokat az európai értékeket, amelyeket fontosnak tartanak. Puskás Ilonka elmondta: „Férjem is még akkor született, amikor itt Magyarország volt, és szeretjük a nyelvet, úgyhogy a gyerekek is kétnyelvűen beszélnek, mert mennél több nyelvet tud az ember, annál többet ér. A magyar nyelv szülői nyelv, tehát nálunk édesanyámtól kezdve a nagyszülőkig, az ükökig mindenki magyar volt. Most már egy kicsikét azért kevert, de azok is beszélnek magyarul.”

A két és fél ezer magyar lelket számláló községben az elmúlt időszakban számos kulturális, művelődési és gazdasági projekt valósult meg a magyar kormány támogatásával. Valka Károly, Kúla alpolgármestere (VMSZ) hangsúlyozta: „A legutóbbi az volt, hogy a gyerekeknek megszerveztük a környező településekről a beiskoláztatást Kúlára, így azok a kis diákok is anyanyelvükön tudnak tanulni, de nem kis dolog az is, hogy a gazdaságban is sokat támogatott az anyaország, számításaink szerint a kúlai magyarság egymillió euró értékben kapott beruházást.”

A településen felújították a Népkör MMK épületét is. Itt tartották meg a kézimunkakedvelők találkozóját. A vajdasági magyar közösséghez hasonló őshonos kisebbségek fogalma nem igazán ismert a nyugat-európai országokban – hangsúlyozta az eseményen Deli Andor, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltje (VMSZ). Aláhúzta: „Azzal foglalkoztam a mandátumom jó részében, hogy rendezvényekkel, kiállításokkal ezen változtassak, és hogy az Európai Uniónak és az európai parlamenti politikusoknak bemutatkozzunk. Azt, hogy létezünk, hogy van egy ilyen közösség és hogy mi Európa részének érezzük magunkat, és hogy érkezni fogunk az Európai Unióba, hogyha a szerbiai csatlakozás is begyorsul.”

A kisebbségi jogok megerősítését szolgálja Szerbia uniós csatlakozása is, így az elkövetkező öt évben ennek megvalósításán fognak dolgoznak a tervek szerint az Európai Parlamentben – tette hozzá a képviselőjelölt.

Kúla

Most

19:14, Frissítve: 19:22

A kormány támogatja az egészségturizmust

Szerbia 2015 óta jelen van a legismertebb egészségügyi vásárokon, Londonban, Berlinben, Madridban, Moszkvában, és egyre több ember érkezik az országba valamilyen egészségügyi beavatkozás miatt.

Népszerű

Ismét összefogtak az oromi és csantavéri termelők

Újraszántották a két falut összekötő több mint 5 kilométeres földesutat. A forgalmas útszakasz nagyon rossz állapotban volt, ezért döntöttek úgy a gazdák, hogy saját maguk oldják meg a problémát.

Kiemelték a Hableány turistahajót

A turistahajó május 29-én süllyedt el 35 emberrel. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott.