Ugrás a tartalomra

Egynapos uniós csúcstalálkozót tartottak pénteken Brüsszelben

2018.02.23
13:03
2024.03.19
08:52
Forrás
MTI
A szokásos kétnapos csúcsértekezlet helyett a résztvevők ezúttal csak ma ültek össze. A találkozó során több feladatot szeretnének megtárgyalni, például a védelempolitikát, a biztonsági kérdéseket is.

Az európai uniós tagországok vezetői informális csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben. Az előzetes tájékoztatás szerint szó lesz többek között az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének esetleges összevonásáról és az uniós biztosok számáról is, majd a 2021 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetésről is.

A szokásos kétnapos csúcsértekezlet helyett a résztvevők ezúttal csak pénteken ültek össze. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte az esemény előtt hogy, első napirendi pontként az Európai Parlament megváltozó összetételéről lesz szó. Szerinte az EP javaslata, melynek értelmében 751-ről 705-re csökkentenék a képviselők számát, jól tükrözi a demográfiai változásokat, a fennmaradó helyeket pedig a jövőbeli bővítésekre tarthatnák fenn. A második napirendi pont a 2014-ben először kipróbált, úgynevezett csúcsjelölti rendszerrel kapcsolatos, amelynek keretében az európai pártok megneveznék a saját listavezetőiket, akiket az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölnek, és a parlament a legtöbb mandátumot szerző párt jelöltjének megválasztásáról szavaz elsőként. Az előzetes információk szerint tárgyalnak arról a javaslatról, miszerint az EP-képviselők egy részét páneurópai listákról választanák meg. Napirenden szerepel még az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének esetleges összevonása és az uniós biztosok száma is, majd a 2021 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetés.

Eljött az ideje, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek a határvédelemre fordított pénzekről, ugyanis Magyarország több mint egymilliárd eurót költött az európai határok megvédésére. Ezzel "nemcsak magunkat, hanem Európát is védjük" - mondta a Brüsszelben a Facebookra feltöltött videoüzenetében Orbán Viktor magyar miniszterelnök a találkozót megelőzően. Az unió ennek legalább a felét térítse meg! - jelentette ki. Az uniós csúcstalálkozó legfontosabb témája az Európai Unió belső átalakítása, amellyel kapcsolatban "vannak egészen abszurd javaslatok is" - fogalmazott a kormányfő. Ilyen például, hogy az Európai Parlament helyeinek szétosztásánál ne csak az európai állampolgárokat, hanem a migránsokat is vegyék figyelembe - közölte a miniszterelnök. Magyarország számára ez nem fogadható el, hiszen az Európai Unió az európaiaké és az európai állampolgároké - jelentette ki. A kormányfő az egynapos brüsszeli uniós csúcstalálkozó megkezdésekor megosztott üzenetben elmondta, az ülés folyamán javaslatot kíván tenni az úgynevezett "piros lap" eljárásra, amellyel nőne a nemzeti parlamentek szerepe, és jogot kapnának arra, hogy megállítsák az Európában zajló vitákat, ha úgy érzik, hogy az egy adott ország nemzeti érdekét sérti.

A visegrádi országcsoport nem támogatja, hogy ismét az úgynevezett csúcsjelölti rendszert alkalmazzák az Európai Unió jövő évi tisztújítása során - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a visegrádi négyek brüsszeli munkatalálkozója után. A csúcstalálkozó előtti rövid sajtótájékoztatóján Miro Cerar szlovén kormányfő a módszer használata ellen foglalt állást. Hasonlóan vélekedett Mark Rutte holland miniszterelnök is, aki hangsúlyozta, kormánya nem támogatja a csúcsjelölti rendszert.

Európai Unió

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.