Ugrás a tartalomra

Együttes ülést tartott a szerb és a szlovén kormány Újvidéken

2019.12.17
17:07
2020.04.02
09:27
Forrás
Pannon RTV
A szlovén tőke jelenleg 1,1 millió euró értékben van jelen Szerbiában.

A szerb és a szlovén kormány együttes ülést tartott ma Újvidéken. Politikai és gazdasági téren is kimagaslóan jól működnek Szerbia és Szlovénia kapcsolatai – hangzott el ma a tartomány székvárosban.

Rendőrségi és mezőgazdasági együttműködésről is döntés született a két kormány tagjainak együttes ülésén, Újvidéken. A cél, hogy ezzel is tovább javítsák a kapcsolatokat. Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „A gazdasági együttműködést leginkább azon adatok támasztják alá, amelyek szerint Szlovénia, illetve a szlovén cégek a legnagyobb befektetők közé tartoznak Szerbiában. A szlovén tőke Szerbiában jelenleg 1 milliárd 100 millió eurót tesz ki. Az országban több mint 1500 vállalat működik szlovén tőkével, és ezek a vállalatok mintegy 25 000 szerbiai lakost foglalkoztatnak.”

A külkereskedelem terén idén a tavalyinál jobb eredményeket ért el a két ország. A szerb befektetők száma nőtt Szlovéniában – hangzott el az eseményen. Szerbiának az Európai Unióban a helye – hangsúlyozta Marjan Šarec szlovén miniszterelnök. „Szlovénia aktív partner szeretne lenni Szerbia európai útján, átadván a szlovén ismereteket, megmutatva a bevált gyakorlatot az információs technológia terén. Segíteni szeretnénk a vidékfejlesztési folyamatokat, a fiatalok vidéken való maradásáért tett erőfeszítéseket, valamint az európai politika alkalmazását az országban.”

Ana Brnabić szerb miniszterelnök megköszönte szlovén kollégájának a támogatást Szerbia eurointegrációs folyamatát illetően, valamint arról is beszámolt, hogy a közeljövőben több szlovéniai iskolában is bevezethetik majd a szerb nyelvű oktatás lehetőségét. A szerb és a szlovén kormány ötödik alkalommal tartott együttes ülést.

együttes ülés
közös ülés
együttes kormányülés
Szlovénia
Újvidék
Marjan Šarec
Ana Brnabić

Most

08:07, Frissítve: 08:52

Napos, de hűvös idő

A 0 és 2 fok közötti délelőtti értékek után, a délután folyamán 11 fokig is felmelegedhet a levegő.

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.