Ugrás a tartalomra

Elbukott a szlovén ellenzék bizalmatlansági indítványa a kormány ellen

2021.02.16
07:31
Forrás
MTI
Elbukott a szlovén ellenzék bizalmatlansági indítványa a Janez Janša vezette jobboldali koalíciós kormány elmozdításáról - jelentette a RTV szlovén közszolgálati televízió hétfő este.

A kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványt - 11 órás heves vita után - 40 képviselő támogatta és 7 ellenezte. Összesen 53 szavazatot adtak le, ebből hat érvénytelen volt. A kormány leváltásához 46 támogató szavazatra lett volna szükség a 90 fős parlamentben. Az előterjesztést Marjan Šarec előző miniszterelnök pártja, a Szociáldemokraták, a Baloldal és Alenka Bratušek volt kormányfő pártja, valamint a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja nyújtotta be még múlt szerdán, mert szerintük a kormány nem tud megbirkózni a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel.

Karl Erjavec, a nyugdíjas párt elnöke, az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje szerint a tekintélyelvű rendszer ellen léptek fel. Úgy vélte: a képviselőknek lehetősége lett volna arra, hogy a "normális és demokratikus" Szlovénia mellett szavazzanak.

Janez Janša a parlamentben hétfőn visszautasította a baloldali ellenzék vádjait, a kezdeményezést pedig "romboló szándékú bohózatnak" nevezte.

Szlovéniában 2022-ben esedékesek a következő parlamenti választások.

szlovén-horvát határ
Janez Janša
bizalmatlansági indítvány

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.