Ugrás a tartalomra
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic

Éles vita a szerb miniszterelnök és a koszovói kormányfő között

2021.06.10
15:36
2021.06.10
17:48
Forrás
Szerbiai RTV
A megbeszélésen a térség vezetőin kívül részt vesz Várhelyi Olivér az Európai Unió bővítésért felelős biztosa is.

Éles vita alakult ki Ana Brnabić szerb miniszterelnök és Albin Kurti koszovói kormányfő között a tiranai Nyugat-Balkán csúcstalálkozón.Az információk szerint a koszovói delegáció azt kérte, hogy a régió CEFTA egyezményében Koszovót mint államot ismerjék el. Ana Brnabić erre úgy reagált, hogy Koszovó nem tagja az ENSZ-nek, és függetlenségét öt európai uniós tagállam sem ismeri el.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Így nem lehet tovább a régióban együttműködni, hanem egy teljesen más forma van, amelyben mi egyenlő partnerek vagyunk. Erre azt mondtam, hogy lehetetlen, mert mi nem vagyunk egyenlők, nagy a különbség köztünk. Mi egy nemzetközileg elismert szuverén állam vagyunk, ők pedig nem. Fontos, hogy ezeket a dolgokat a Belgrád-Pristina párbeszéd keretében beszéljük meg, amiért ez a párbeszéd lényeges, és amiért mi törekszünk erre. Ezeken a fórumokon pedig konkrét dolgokkal kellene foglalkoznunk a lakosok és a gazdaság érdekében, hogy emelkedjen az életszínvonal.”

Ana Brnabić
Albin Kurti
Várhelyi Olivér

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.