Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Életbe lépett a brüsszeli megállapodás Észak-Koszovóban

2021.10.02
15:02
2021.10.02
17:04
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Ennek értelmében a ROSU nevű pristinai különleges egységek elhagyták a területet, helyükre a KFOR egységei érkeztek.

A nemzetközi csapatok meghatározott ideig lesznek majd jelen Koszovó északi részén. A szerb közösség tagjai ezzel párhuzamosan abbahagyták a tüntetést az adminisztratív átkelőn, Jarinje és Brnjak településeknél. A pristinai hatóságok pedig felhagynak a szerb táblák leszerelésével és egy különleges matricarendszer lép életbe.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryezi

Észak-Koszovóban hétfőre állhat minden vissza a korábbi kerékvágásba - írja a szerb közmédia. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a viszonosság elve alapján a pristinai hatóságok csak meghatározott szabályok szerint engedték be a szerb rendszámú autókat Koszovó területére, ez pedig feszültséget váltott ki a felek között. 12 napig tüntettek a helyi szerbek, a szerb elnök a Szerbiai Katonaság egy részét készültségbe helyezte, diplomáciai feszültség alakult ki, végül csaknem két hét után a felek megegyeztek Brüsszelben.

A KFOR, azaz a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő közölte, hogy szombaton fokozott járőrözést tartott azokon a főutakon, ahol korábban tüntettek, valamint Jarinje és Brnjak átkelőknél is állomásoznak. A KFOR a következő két hétben jelen lesz az említett területeken - írták.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryezi

Petar Petković Szerbia Koszovó-ügyi irodájának igazgatója szerint Belgrád elégedett lehet a brüsszeli megállapodás eddigi eredményeivel. A nap folyamán a ROSU kivonult, megérkezett a KFOR és a szerbek is abbahagyták a tiltakozást. Feszültséget okozott napközben, hogy egy tiltakozó kamionon az a felirat állt szerbül, hogy üdvözöljük a Szerb Községek Közösségében. A pristinai különleges alakulat ennek eltávolítását követelte. A kamiont végül elhajtották.

Ana Brnabić szerint a mostani helyzet is megmutatta, hogy Szerbia nem tűri az egyoldalú lépéseket. A szerb miniszterelnök kiemelte, hogy a brüsszeli megállapodás által sikerült megőrizni a békét, a biztonságot és a stabilitást: „Rendkívül fontos dolog, hogy emlékeztettük őket az ENSZ 1244-es határozatára. Ezért a ROSU-nak ki kellett kivonulnia az adminisztratív átkelőről. Ismételten kijelentettük, hogy ez csak a KFOR feladata, emellett létezik még a brüsszeli megállapodás, és a megállapodást teljes mértékben végre kell hajtani, különös tekintettel a Szerb Községek Közösségének létrehozására.”

A térségben tehát 13 nap után normalizálódik a helyzet, és a megszokott rendben megy majd minden, visszaáll a forgalom is az átkelőnél.

brüsszeli megállapodás
Észak-Koszovó
KFOR

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű