Ugrás a tartalomra

Elfogadta a 2018. évi tartományi költségvetést a Vajdasági Képviselőház

2017.12.21
15:33
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Ötmilliárd dinárral nagyobb a 2018-as tartományi költségvetés, mint a 2017-es. A hatalmi koalíció szerint teljesül a vajdasági kormány fő célkitűzése, a nagyobb ütemű gazdasági fejlődés.

A költségvetés 40 százalékát gazdasági vonatkozású beruházások teszik ki. Az ellenzék kifogásolja, hogy a költségvetésnek túl nagy hányadát teszik ki az úgynevezett transzfer-eszközök, illetve a tartomány költségvetése nem éri el a köztársaságinak az Alkotmány által szavatolt hét százalékát. Toma Viktória riportja.     

A 2018-as költségvetés nagyobb a 2017-esnél, öt milliárd dinárral többől gazdálkodhatnak. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke szerint legfontosabb eleme a büdzsének, hogy a gazdaság fejlesztésére irányuló nagyberuházásokra is futja. Ezek egy részét a köztársasággal közösen finanszírozzák majd. Igor Mirović, tarotmányi kormányelnök: „Ha összeadják az összes gazdasági fejlődést megcélzó tételt a költségvetésben, láthatják, hogy idén a 68,5 milliárd dináros keretből az ilyen beruházások mintegy 40 százalékot tesznek ki. Szemléltetésként elmondanám, hogy ez az arány 2016-ban 26 százalék volt.”

Az ellenzék elismeri ugyan, hogy a tavalyihoz képest a bevételi oldalon nagyobb a költségvetés, de ennek nagy részét szavaik szerint az úgynevezett transzfer-eszközök teszik ki. Goran Paunović, tartományi parlamenti képviselő, Demokrata Párt: „Ha megnézik, mi adja a többletet a költségvetésben, látszik, hogy ezek a transzfer-eszközök. Ugyanakkor a nyereségadóból származó bevételt 8,3 milliárd dinárra becsülik, ami elég optimista becslés, ezért nem kell meglepődni, ha az év derekán, amikor sor kerül a költségvetés átütemezésére, kisebb büdzsét kapunk ennél a most tervezettnél.”

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatja a tartomány jövő évi költségvetését. Pelt Ilona, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője a szabadkai Népszínház és a Vajdasági RTV épületére szánt jelentős összegek mellett az iskolák felújításának fontosságát és a Magyar Szónak szánt nagyobb támogatást emelte ki. „Projektekben gazdag év elé nézünk. Én kiemelném azokat a projekteket, amelyeket a tartományi és a köztársasági költségvetésből egyszerre finanszírozunk, ezek pedig a szabadkai Népszínház, felét a köztársaság, a másik felét pedig a tartomány pénzeli, ennek az összege 333 millió dinár. Emellett szeretném megemlíteni a Vajdasági Rádió és Televízió felépítését, ez 1,8 milliárd dinárt tesz ki.”

Csonka Áron, a VMDK képviselője elmondta, ők nem szavaznak a jövő évi költségvetésre, mivel nincs meg az alkotmány által garantált 7 százalékos minimum, illetve a nagyberuházásokra előirányzott három-heted sem: „Kifogásoljuk azt is, hogy a Nemzeti Tanácsoknak a támogatása maradt azon a szinten, amelyen eddig volt, tehát maradt 60 millió dináron, nem lett semmilyen emelés betervezve, de a kisebbségi média egyes projektumainál csökkentek az eszközök, csökkentek az eszközök a környezetvédelemre, csökkentek az eszközök, amelyek olyan projektumokra vonatkoznak, amelyek támogatnák a kis és középvállalkozásokat.”

A parlamenti ülésen elhangzott, hogy a jövő év július 1-étől az arra igényt tartó képviselők a hivatalos használatban lévő kisebbségi nyelveken is kérhetik a bizottsági ülések írásos anyagait, amennyiben ezt a mandátumuk kezdetén jelzik a tartományi adminisztráció felé.

Vajdasági Képviselőház
költségvetés

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.
14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.