Ugrás a tartalomra

Elfogadta az EP a bővítési határozatot - Szerbiának csatlakoznia kellene a Moszkva elleni szankciókhoz

2022.11.23
13:47
2022.11.23
17:21
Forrás
Pannon RTV
Elfogadta az Európai Parlament azt a javaslatot, miszerint Szerbia csak abban az esetben haladhat előre a csatalakozási folyamatokban és juthat hozzá az uniós támogatásokhoz, ha csatlakozik az Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye szerint a vitára bocsátott jelentésben a csatlakozási feltételrendszer átpolitizált szigorítása rossz üzenet, elbizonytalanítja például a csatlakozásra váró Szerbiát.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos a nyugat-balkáni országok csatlakozási eljárásával kapcsolatban kijelentette: az Európai Unió elkötelezett a régió integrációja mellett, különösen egy olyan időszakban, amikor háború sújtja az egyik szomszédos országot. „Nem kellenek további új módszerek, eljárások. Egyszerűen politikai akaratra van szükség mind az EU, mind az érintett országok részéről. A bővítés geopolitikai prioritás valamennyiünk és szövetségeseink számára is. Reformok kellenek tehát, a biztonság, a szabadság garantálása, ez viszont a mi dolgunk, hogy ezeket megteremtsük.”

Deli Andor, a Fidesz vajdasági származású EP-képviselője kijelentette: a vitára bocsátott jelentésben a csatlakozási feltételrendszer átpolitizált szigorítása rossz üzenet, elbizonytalanítja például a csatlakozásra váró Szerbiát. Az új bővítési stratégiáról szóló jelentéséből az is kiderül, hogy Szerbia csatlakozásának egyik kulcseleme az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése.

„Abban az esetben, ha Szerbia nem csatlakozna az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókhoz, akkor kerüljön felfüggesztésre az uniós pénzek kifizetése Szerbia irányába. Azt hiszem, hogy ez a fajta hozzáállás nem egy jó irány. Nem lehet feltételrendszerekben, kondicionalitásokban kommunikálni olyan tagjelölt országokkal, akik valójában nem is tudják, hogy mikor válnak az Európai Unió tagjává.”

A Fidesz EP-képviselője leszögezte, elérkezett az ideje az uniós bővítési folyamat felgyorsításának. A jelenlegi geopolitikai és biztonságpolitikai helyzet is azt kívánná, hogy a nyugat-balkáni országok mielőbb teljes jogú uniós tagállamokká váljanak - tette hozzá Deli.

Az Európai Parlament ma többségi szavazattal elfogadta az EU-bővítésről szóló határozatot, amely megállapítja, hogy a bővítés az EU leghatékonyabb külpolitikája, a folyamat befektetés a kontinens jólétébe, Szerbia pedig össze kell hangolja külpolitikáját az EU-val. A határozatot az EP plenáris ülésén 502 igen szavazattal fogadták el. 75 képviselő nemmel szavazott, 61-en pedig tartózkodtak. A határozat Szerbiáról szóló része felszólítja az országot, hogy járuljon hozzá az Unió külpolitikájához, és vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben. Az elfogadott módosítás a Szerbiának nyújtott pénzügyi támogatás felülvizsgálatát irányozza elő.

Európai Parlament
bővítés
EP
csatlakozás
Szerbia
Várhelyi Olivér
Deli Andor

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.
17:54, Frissítve: 20:31

Deli Andor: Versenyképes sofőrképzésre van szükség

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága tárgyalta meg az Európai Bizottság legutóbbi javaslatcsomagját, amely célja a jogosítvány megszerzésére vonatkozó szabályok megreformálása és a közlekedés biztonságának növelése.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.