Ugrás a tartalomra

Elfogadta az Európai Parlament a Szerbiáról szóló országjelentést

2018.11.29
17:11
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV/Tanjug
Elfogadta szavazattöbbséggel, 503 igen, 85 nem és 47 tartózkodóval az Európai Parlament a Szerbiáról szóló országjelentést. Ezzel a testület elismerte az ország eurointegrációs törekvéseit.

Ismételten kulcsfontosságúnak minősítették a Belgrád és Pristina közötti viszony normalizálását. David McAllister, az EP jelentéstevője szerint a dokumentum arra mutat rá, hogy folytatni kell a megkezdett reformokat, különös tekintettel a jogállamiságra vonatkozóan.

Öt területen kell a szerbiai döntéshozóknak további eredményeket elérniük, ezek a gazdasági fejlődés, a jogállamiság, a médiaszabadság, a Koszovói-párbeszéd és a köztársasági képviselőház munkája.

A jelentésben arról is szó esik, hogy a legnagyobb előrelépés idén a gazdasági reformok és fejlődés, valamint a makroökonómiai stabilitás terén történt.

A legnagyobb figyelmet az Európai Parlament most a jogállamiságnak tulajdonított. Az a megállapítás született, hogy Szerbia EU csatlakozásában ennek kulcsszerepe van. A bíróságok függetlenségét, a korrupció- és szervezett bűnözés ellenes harcot, a médiaszabadság feltételeinek biztosítását és a szabad véleménynyilvánítást szorgalmazza az EP.

Szerbiai az országjelentésben dicséretet kapott a kétoldalú kapcsolatok javításáért, ugyanakkor rámutattak a Belgrád-Pristina viszony normalizálásának fontosságára is. Szerbiát arra kérik, hogy alkalmazza a párbeszéd folyamán eddig elért megállapodásokat különös tekintettel a Szerb Községek Közösségének megalapítására.

Idén is felkérték Szerbiát, hogy jobban hangolja össze kül- és biztonságpolitikáját az Európai Unióéval, hozzátéve, hogy ez vonatkozik az Oroszországgal folytatott politikai kapcsolatokra is.

David McAllister az országjelentés elfogadás után azt üzente, hogy Szerbia előrelépett az Európába vezető úton és széles nemzetközi támogatást élvez az Európai Parlament csoportosulásaitól. Szerbia akkor csatlakozik az EU-hoz, amikor készen áll erre, remélem mielőbb - mondta McAllister.

Az országjelentéseknek egyébként nincs kötelező erejük, politikai támpontot jelentenek a tagjelölt országok számára az eurointegrációs úton, illetve a tagországok számára is.

Európai Parlament
országjelentés
David McAllister

Most

08:08

Ma két csapat bejut a Bajnokok Ligája elődöntőjébe

Két negyeddöntős párharc fejeződik be a labdarúgó Bajnokok Ligájában kedd este, amikor a továbbjutáshoz az FC Barcelonának otthon, az Atlético Madridnak pedig idegenben kellene megőriznie a múlt héten megszerzett egygólos előnyét.
07:26, Frissítve: 07:33

Válaszcsapás érkezhet Izrael részéről Irán ellen

Hétfő délután harmadszor is összeült az izraeli hadi kormány, és úgy tudni, végleges döntést hoztak arról, hogy válaszcsapást adnak Iránnak a szombat éjjeli támadásra. Ezt az izraeli hadsereg (IDF) vezérkari főnöke is megerősítette.

Népszerű