Ugrás a tartalomra
Tanjug video/Screenshot

Elfogadta az Európai Parlament a Szerbiáról szóló országjelentést

2018-11-29
17:11
2018-11-29
17:24
Forrás
Pannon RTV/Tanjug
Elfogadta szavazattöbbséggel, 503 igen, 85 nem és 47 tartózkodóval az Európai Parlament a Szerbiáról szóló országjelentést. Ezzel a testület elismerte az ország eurointegrációs törekvéseit.

Ismételten kulcsfontosságúnak minősítették a Belgrád és Pristina közötti viszony normalizálását. David McAllister, az EP jelentéstevője szerint a dokumentum arra mutat rá, hogy folytatni kell a megkezdett reformokat, különös tekintettel a jogállamiságra vonatkozóan.

Öt területen kell a szerbiai döntéshozóknak további eredményeket elérniük, ezek a gazdasági fejlődés, a jogállamiság, a médiaszabadság, a Koszovói-párbeszéd és a köztársasági képviselőház munkája.

A jelentésben arról is szó esik, hogy a legnagyobb előrelépés idén a gazdasági reformok és fejlődés, valamint a makroökonómiai stabilitás terén történt.

A legnagyobb figyelmet az Európai Parlament most a jogállamiságnak tulajdonított. Az a megállapítás született, hogy Szerbia EU csatlakozásában ennek kulcsszerepe van. A bíróságok függetlenségét, a korrupció- és szervezett bűnözés ellenes harcot, a médiaszabadság feltételeinek biztosítását és a szabad véleménynyilvánítást szorgalmazza az EP.

Szerbiai az országjelentésben dicséretet kapott a kétoldalú kapcsolatok javításáért, ugyanakkor rámutattak a Belgrád-Pristina viszony normalizálásának fontosságára is. Szerbiát arra kérik, hogy alkalmazza a párbeszéd folyamán eddig elért megállapodásokat különös tekintettel a Szerb Községek Közösségének megalapítására.

Idén is felkérték Szerbiát, hogy jobban hangolja össze kül- és biztonságpolitikáját az Európai Unióéval, hozzátéve, hogy ez vonatkozik az Oroszországgal folytatott politikai kapcsolatokra is.

David McAllister az országjelentés elfogadás után azt üzente, hogy Szerbia előrelépett az Európába vezető úton és széles nemzetközi támogatást élvez az Európai Parlament csoportosulásaitól. Szerbia akkor csatlakozik az EU-hoz, amikor készen áll erre, remélem mielőbb - mondta McAllister.

Az országjelentéseknek egyébként nincs kötelező erejük, politikai támpontot jelentenek a tagjelölt országok számára az eurointegrációs úton, illetve a tagországok számára is.

Európai Parlament
országjelentés
David McAllister

Most

20:33, Frissítve: 22:01

Hamilton nyert, Grosjean rémes balesetet szenvedett

Az immár hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte ma a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat, amelynek rajtja után a francia Romain Grosjean ijesztő balesetet szenvedett, de kisebb égési sérülésekkel megúszta a történteket.
19:27, Frissítve: 19:57

A Partizan legyőzte a TSC-t

4:0-s vereséget szenvedett a topolyai TSC Zentán a Partizantól a szerb labdarúgó Szuperliga 16. fordulójában.
18:47, Frissítve: 18:56

Karácsonyra készülődik Budapest

Habár a koronavírus-járvány miatt idén elmaradnak Budapesten a megszokott karácsonyi programok, már egy jó ideje ünnepi hangulat uralkodik a városban.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.