Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Elfogadta az MNT a hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégiát

2021.06.11
15:21
2021.06.11
21:11
Forrás
Pannon RTV
Elfogadta a Magyar Nemzeti Tanács a 2021 és 2026 közötti időszakra vonatkozó hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégiát. A tagok egyhangúlag döntöttek a javaslat elfogadása mellett.
Pannon RTV

Az MNT ülésén a vajdasági magyar közösség szempontjából kiemelt jelentőségű intézménynek nyilvánították Topolya Község Művelődési Házát, de tankönyvjóváhagyás és igazgatóbizottsági tagcserék is napirenden szerepeltek.

A hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégia célja egyebek között az, hogy a magyar nyelv hosszútávon fennmaradjon Vajdaságban, annak vonzerejét fenntartsa és növelje, továbbá, hogy megőrizze a vajdasági magyar nyelvközösség autonómiáját, de célja a szórványterületek fenntartása, valamint a nyelvcsere akadályozása is. A stratégia jelentőségét Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ismertette. Majd megkezdődött a vita a dokumentumról.

Pannon RTV

Az ellenzék részéről Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője örömének adott hangot, hogy egy új stratégia került a tagok elé. Mint mondta, régóta javasolták már a stratégiák szerinti haladást.

Zsoldos Ferenc, tag, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Mozgalom): „Egyetlen egy apró kérdőjel van bennem, mégpedig az, hogy ezzel, hogy kibővítettük egy sokkal szélesebb spektrumba állítottuk anyanyelvünket, hogy ne a hivatalos nyelvhasználat rovására menjen, annak megvalósítására. Tehát, hogy az is ugyanolyan fontos legyen, mint eddig volt.”

Zsoldos hozzátette, szerinte a Magyar Nemzeti Tanács jogsértések terén való eljárása az utóbbi időszakban visszaszorult. A felvetésre reagálva Losoncz Dávid, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja elmondta, nem szorult vissza a tanács erre vonatkozó tevékenysége, csupán csak nem annyira látványos.

Losoncz Dávid, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT (Magyar Összefogás): „Ez nem szorult vissza. Esetleg talán nem annyira látványos, mint az előző időszakban volt. Nyilván nem minden jogsértésre ugyanaz volt, ugyanaz kell, hogy legyen egy nemzeti tanácsnak a válasza. Volt, amikor a többször említett kataszteri ügyben reagált a nemzeti tanács, dialógust próbáltunk létrehozni az illetékes minisztériummal, de volt olyan is a közelmúltban, amikor az összes, egyébként magyar feliratokkal kapcsolatos táblarongálás esetében a nemzeti tanács kivétel nélkül büntető feljelentést tett.”

Pannon RTV

A vitát követően a nyelv- és íráshasználati stratégiát egyhangúlag fogadta el a Magyar Nemzeti Tanács.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Összefogás): „Igazán ennek a stratégiának az értelme akkor teljesedhet ki, ha elkezdünk azon dolgozni, hogy meg is valósuljon. Ehhez kívánok mindenkinek erőt, egészséget és bizakodást közösségünknek ahhoz, hogy higgye el, hogy jó magyarnak lenni ezen a tájon, érdemes ezzel az anyanyelvvel élni, ezt a nyelvet megőrizni, használni és minden, ami valami módon meghatározza létünket, az, hogy ezen a tájon magyarnak valljuk magunkat ez éppen anyanyelvünkből fakad.”

Az ülés folytatásában szintén egyhangúlag a vajdasági magyar közösség szempontjából kiemelt jelentőségű intézménynek nyilvánították Topolya Község Művelődési Házát, de mindemellett személycserék, igazgatóbizottsági kinevezések, tankönyv-véleményezések is napirenden szerepeltek.

A részletekről Dobó Engi Florinda kérdezta a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Hajnal Jenőt.

MNT
Magyar Nemzeti Tanács
ülés
Zsoldos Ferenc
tag
Losoncz Dávid
Végrehajtó Bizottság
Hajnal Jenő
elnök
Magyar Nemzeti Tanács

Most

15:53, Frissítve: 16:56

Vučić: Nem ismerjük el Koszovó függetlenségét

Szerbia és Koszovó képviselői Brüsszelben tárgyaltak. A megbeszélés után Aleksandar Vučić kiemelte, hogy Kurti azért jött Brüsszelbe, hogy kijelentse, semmiben sem fog megállapodni, és hogy megtudja mikor ismerjük el Koszovó függetlenségét.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.