Ugrás a tartalomra
pixabay/jorono

Elfogadta a montenegrói parlament az új kormány által módosított egyházügyi törvényt

2020.12.29
11:15
2021.02.09
09:19
Forrás
Szerbiai RTV
A szerb ortodox egyház jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthetett volna el a törvény miatt, ha nem módosítják.

A jogszabályból kikerült az a cikkely, amely kimondta: azok az egyházi ingatlanok, amelyek a kulturális örökség részét képezik, valamint Montenegró állam tulajdonában voltak, mielőtt az 1918-ban csatlakozott volna a Jugoszláv Királysághoz, és később nem megfelelő jogi úton kerültek valamely vallási közösséghez, újra az állam tulajdonát képezik.

A szerb ortodox egyház jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthetett volna el a törvény miatt, ha nem módosítják.

Nyár végén Montenegróban parlamenti választást tartottak. Ennek eredményeképpen a korábban három évtizedig kormányzó pártok kiszorultak a hatalomból.

Zdravko Krivokapić montenegrói kormányfő a törvénymódosítás elfogadása után elmondta: egy év után kijavították azt az igazságtalanságot, amely elsősorban az ortodox egyházat sújtotta.

Montenegró
egyházügyi törvény
módosítás
ortodox egyház
parlament

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.