Ugrás a tartalomra

Elfogadták az MNT jövő évi költségvetését és a munkatervét is

2021.12.29
16:04
2021.12.29
17:34
Forrás
Panon RTV
Több intézmény mellett a Pannónia Alapítvány jövő évi munka- és pénzügyi tervét is jóváhagyták.

Elfogadták a Magyar Nemzeti Tanács jövő évi költségvetését. A mai ülésen a testület a 2022-es munkatervet is megszavazta. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a testület 2022-es munkaterve kapcsán elmondta, legfőbb feladatuk a következő évben továbbra is a magyar kultúra és szellemi összetartozás erősítése és a magyar nyelvű oktatás minőségének fejlesztése.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Összefogás): „A tanács 2022. évi munkatervében épp ezért a kollektív identitás, azaz a közös azonosságtudat legfontosabb három építőköve: a közös emlék a múltról, a közös helytállás a jelenben és közös terv a jövőre.”

Az MNT 2022. évi költségvetését Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke ismertette. A büdzsé több mint 1 milliárd 461 millió dinár lesz.

Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője bírálta a VM4K tehetséggondozó központtal való kibővítésének tervét. „Nem értem, mert maga a vajdasági magyar tehetségközpont az természetesen egy nagyon pozitív dolog, de nekünk van már évek óta működő tehetséghálózatunk, van már majdnem 20 éve működő két tehetséggondozó gimnáziumunk, és akkor van ez a VM4K, ami ismételten egy újabb funkcióval fog ellátódni.”

A felszólalásra reagálva, Mészáros Zoltán, a Magyar Összefogás képviselője elmondta, a VM4K jól végzi a dolgát, ezért érdemes a további támogatásra, valamint igény lenne más magyarlakta városokban is hasonló intézmények megalakítására. „Hiába állapítjuk meg azt, hogy nem régi intézmény, fiatalos lendülettel dolgoznak, mindenki tudja a dolgát, heti rendszerességgel szerveznek eseményeket.”

A Pannónia Alapítvány következő évre vonatkozó pénzügyi és munkatervét Bodzsoni István ismertette. Az ügyvezető közölte, a médiaház az elkövetkező időszakban tovább bővül. Bodzsoni István: „Január hónap folyamán teljes egészében átvesszük a topolyai Info Központ működtetését, ami azt jelenti, hogy tovább szeretnénk fejleszteni és erősíteni annak a térségnek a magyar nyelvű tájékoztatását.”

Zsoldos Ferenc pozitívnak értékelte a Pannónia Alapítvány folyamatos fejlődését, de szerinte kérdéses, mennyire fenntartható hosszútávon a működése egy egyre inkább visszaszoruló kisebbségi közösség esetében, mivel az Alapítvány költségvetése folyamatosan növekszik, javarészt anyaországi támogatásnak köszönhetően.

Bodzsoni István válaszában arról is beszélt, hogy a folyamatos fejlődés növeli a költségeket is. A Pannónia Alapítvány ügyvezetője példaként említette a médiaház épületének fenntartását, a munkatársak számának növekedését és az adásmennyiség bővülését is.

Az ülésén a tagok további napirendi pontokat is elfogadtak. Például egyhangúlag a vajdasági magyar közösség szempontjából kiemelt jelentőségű intézménynek nyilvánították a Csóka Művelődési és Oktatási Központot. Megszavazták a Szekeres László Alapítvány pénzügyi és munkatervét is.

Magyar Nemzeti Tanács
MNT

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.
21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.