Ugrás a tartalomra

Elfogadták az MNT jövő évi munkatervét és költségvetését a mai ülésen

2019.12.30
16:18
2019.12.30
17:28
Forrás
Pannon RTV
Petkovics Márta és Perpauer Attila eddigi tagok kaptak új megbízatást az újvidéki székhelyű Európa Kollégium igazgatóbizottsági tagjaiként.

Erről is döntöttek ma a Magyar Nemzeti Tanács idei utolsó ülésén. Emellett elfogadták a Pannónia Alapítvány 2020. évi munka- és pénzügyi tervét is, valamint jóváhagyták a Végrehajtó Bizottság döntését több oktatási intézmény igazgatóválasztási eljárása kapcsán.

Nemcsak az igazgatóbizottsági tagok kinevezését, a jövő évi munka- és pénzügyi tervet, hanem az újvidéki Európa Kollégium szervezeti és besorolási szabályzatának módosítását is elfogadta hétfői ülésén az MNT.

A Pannónia Alapítvány 2020. évi munkatervét és költségvetését is jóváhagyta a testület.

Ugyanígy tettek a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház jövő évi terveivel is. Urbán András igazgató szerint a legnagyobb gondot az alacsony fizetések jelentik az intézményben: „31 néhány ezer dináros fizetéssel nem lehet fény- és hangmestereket, színpadmestereket itt tartani. El fognak menni. Versenyképtelenek vagyunk. Ugyanakkor a racionalizáció miatt két munkahelyet elvesztettünk.”

Több vajdasági, magyar érdekeltségű oktatási intézmény igazgatóválasztási eljárása kapcsán az MNT Végrehajtó Bizottságának döntését is szavazattöbbséggel hagyták jóvá.

Kisebb vita alakult ki a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatójának kinevezése kapcsán, amelynek során a testület Urbán Zsuzsanna eddigi igazgató helyett egy másik jelöltet támogatott, Gordán Kolost, akit 2019-ben az Év tanára-díjjal tüntettek ki.

Baráth Gábor Gergely, tag, MNT (Magyar Összefogás): „Komoly rendellenességek, szabálytalanságok merültek fel az eddigi igazgató regnálásával, munkájával kapcsolatban. Amíg a mamutiskolának volt az igazgatója, illetve, amíg megbízott igazgató volt a Petőfiben, amire a tanfelügyelőség is felhívta a figyelmet, illetve a miniszter is le akarta váltani. Na most, ha egy igazgatót a miniszter le akar váltani, akkor kérdés, hogy őt egyáltalán kinevezi-e?”

Az ellenzéki Magyar Mozgalom képviselője, Mengyán Pletikoszity Ildikó szerint az igazgatók szakmai programjáról kellene beszélni az ülésen: „Az a probléma, hogy ezek az anyagok, amik a kezünkbe kerülnek, illetve amit az igazgatók átadnak. Ezek viszonylag korlátozott számú papír, illetve oldal és nehéz belőle eldönteni, hogy milyen szakmai gondolkodás áll mögötte.”

Az MNT ülésén tankönyveket és utcaneveket hagytak jóvá, illetve a Vajdasági RTV egyes vezetőinek kinevezése kapcsán mondtak véleményt.

Szabadka
Magyar Nemzeti Tanács
Pannónia Alapítvány
Urbán András
Baráth Gábor Gergely
Mengyán Pletikoszity Ildikó
költségvetés
Petkovics Márt
Perpauer Attila

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.
14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.