Ugrás a tartalomra
Tanjug / Zoran Zestic

Elfogadták a képviselők a jelentést

2023.02.03
22:06
Forrás
Szerbiai RTV
A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.

Aleksandar Vučić záróbeszédében azt mondta, nehéz tárgyalások és nehéz harcok zajlanak majd le a Szerb Községek Közösségének létrehozása érdekében. A szerb elnök hozzátette, minden döntést a lakossággal együttműködve hoznak majd meg. Hangsúlyozta, bárkivel készen áll párbeszédet folytatni a témáról.

Tíz éve tartanak a tárgyalásaink Koszovóval kapcsolatban, de ha ez nem lett volna, már rég el kellett volna ismernünk független államként – erről is beszélt ma a szerbiai parlamentben Aleksandar Vučić. Ma is folytatódott a Koszovóról szóló vita a rendkívüli ülésen.

Bekiabálásoktól sem volt mentes a parlament pénteki ülése. Az ellenzék elégedetlen a Koszovóval kapcsolatos fejleményekkel, a zöldekhez tartozó Robert Kozma szerint Aleksandar Vučić államfő úgy alakítja a Pristinával való tárgyalásokat, ahogyan a saját érdekei kívánják, hogy hatalmon maradhasson. „Amikor Szerbia elnöke azt mondja, hogy Szerbiát szankciókkal fenyegették meg, kénytelenek vagyunk arra gyanakodni, hogy valójában őt magát fenyegették meg szankciókkal, őt személyesen. Mert amit mi tudunk, hogy az elnök kizárólag a saját érdekeinek védelme és hatalmon maradása érdekében folytatja a tárgyalásokat.”

Aleksandar Vučić elnök válaszában elmondta, nem saját haszonból politizál, hanem azért, hogy Szerbia megmaradjon és fejlődhessen. A körülmények nem nekünk kedveznek – állapította meg az elnök. „Azt mondják, nézd, Vučić, már tíz éve tárgyalsz. Hát, persze, mert ha nem tárgyalnék tíz éve, el kellene ismernünk a független Koszovót. Rendben van, tudom, hogy önöknek ez a politikájuk. Értem én, hogy önöknek ilyen a politikájuk. De éppen az a lényeg, hogy azt ne tegyük meg, mert a körülmények nem kedveznek. Nem tudom, mi mást tennének önök? Egyáltalán nem vagyok a befagyasztott konfliktus mellett, nem gondolom, hogy a befagyasztott konfliktus megoldás, éppen ellenkezőleg.”

Volt, aki a vita során felhozta Szerbia Oroszországgal való kapcsolatát is. Ivan Kostić, a Dveri képviselője szerint az utóbbi hónapokban szinte megszakadt a szerb-orosz intézményi kapcsolat. Mi ennek az oka? Kérdezte. „Miért mond le az egyetlen partnerről, aki védelmez minket az ENSZ Tanácsában?”

Vučić Oroszországgal kapcsolatban kijelentette, tiszteli az országot, de nem szolgálja azt. Eddig is csak Szerbiát szolgálta és ezt teszi a jövőben is – hangsúlyozta. „Mit követtünk mi el az orosz érdekek ellen? Azt, hogy ülünk és csak tűrünk? Nem keveredünk bele mások közötti ellentétekbe, senkiébe.”

Szerbia az EU-ba vezető úton halad, és az uniós integrációnak semmi köze sincs az atlanti integrációhoz, vagyis a NATO-hoz. Szerbia kitart a függetlensége mellett, és ezután is ezt erősíti majd - tette hozzá a szerb elnök.

Koszovó
parlament
Aleksandar Vučić
Robert Kozma
Ivan Kostić

Most

16:27

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.