Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Elfogadták Vajdaság jövő évi költségvetését

2020.12.17
20:01
Forrás
Pannon RTV
Mire fordítja Vajdaság a rendelkezésére álló költségvetési eszközöket 2021-ben?

Megtartotta idei utolsó ülését a Tartományi Képviselőház, amelyen elfogadták a jövő évi költségvetést. Emellett megvitatták a Pedagógiai Intézet és a Garanciaalap összetételét és új vezetését is. Döntöttek továbbá a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap létrehozásáról is.

Pannon RTV/Bognár Róbert

A jövő évi tartományi büdzsé 75,2 milliárd dinárt tesz ki. Ez két milliárddal kevesebb, mint a 2020-as költségvetés. Branislav Bogaroški, tartományi frakcióvezető, Vajdasági Front: „A Tartományi Kormánynak csak 23 milliárd dinár marad, amely összeg felett saját belátása szerint rendelkezhet. Ha ezt összehasonlítjuk Újvidék város költségvetésével, ami 29 milliárd dinárt tesz ki, vagy ha összehasonlítjuk Belgrád város költségvetésével, ami 118 milliárd dinár, tehát egymilliárd euró, akkor látható, hogy mennyire kevés eszköz áll ténylegesen a tartományi adminisztráció rendelkezésére a saját politikája megvalósításához.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A költségvetésben kiemelt fontossággal bír a gazdaság- és a fejlesztéspolitika, a környezetvédelem, a kultúra és tájékoztatás, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés. Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Külön kiemelt fontossággal bír, a dolgok természeténél fogva, az egészségügyi fejlesztéseknek a továbbvitele. Az elmúlt év is azt bizonyítja, hogy ez egy húsbavágóan fontos dolog. Ilyen szempontból jelentős és fontos, hogy azok az intézményfejlesztések, technikai fejlesztések folytatódjanak és elkezdődjenek, amik a kapacitásoknak az erősítését, a modernizációt teszik lehetővé.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Támogatásokra 6,68 milliárd dinárt szán a Tartomány, amelynek nagy részét a mezőgazdaságra és a vízgazdálkodásra fordítják. Az előrelátott költségvetési hiány 2,4 milliárd dinár. Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „A következő évben is fenn fogjuk tartani a beruházások magas szintjét. Várhatóan körülbelül 15 milliárd dinárt fogunk a beruházási projektekbe fektetni, illetve azokba, amelyeket elkezdtek, és biztosan befejeződnek a következő év folyamán. Ezek mellett számos újba is, amelyeket a helyi önkormányzatokkal tervezünk. Emellett minden fontos és szükséges kiadáshoz biztosítjuk az anyagi hátteret, a szociális védelem rendszeréhez és minden máshoz is, természetesen.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az előző évhez képest nagy változás a költségvetési tartalékok növelése. A 2020-as 361 millióról ezt 858,3 millió dinárra emelik, amiből 20 millió lesz az állandó költségvetési tartalék.

Vajdaság
tartományi képviselőház
költségvetés
büdzsé
Branislav Bogaroški
Pásztor István
beruházások
fejlesztések

Most

08:39, Frissítve: 08:44

Ma még napos, holnap esős

Borongós és napos időszakok válthatják egymást térségünkben ma. Csak délután alakulhat ki gyenge eső helyenként.
07:59

Meghalt a bükki füvesember

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember. A gyógyteáiról és gyógynövényes cseppjeiről ismert bükki füvesember saját otthonában hunyt el.
21:55, Frissítve: 07:55

Incidens Koszovó északi részén

Tüntetés és lövöldözés volt Koszovó északi részén. Ma reggel pedig egy kézigránátot hatástalanítottak az illetékesek a választási bizottság irodájában, Észak-Mitrovicában. Sérültekről nincs hír.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.