Ugrás a tartalomra

Elhatárolódott az SZHP magyarkanizsai szervezete a helyi pópa kijelentéseitől

2020.02.02
10:36
2020.02.02
12:00
Forrás
Pannon RTV
A Szerb Haladó Párt magyarkanizsai szervezete teljes mértékben elhatárolja magát Jovica Mojsilović helyi pópa kijelentéseitől – áll az SZHP közleményében.

A Szerb Haladó Párt magyarkanizsai szervezetének közleménye:

Január 27.-én , azon a napon amikor az ortodox hívők a Szerb nép egyik legnagyobb szentjét, Szent Szávát ünneplik, Kanizsa önkormányzatának szervezésében ünnepi akadémia volt megtartva a kanizsai Cnesa Kultúrális Központban. Nagyszámú polgár jelenlétében , az első Szerb tanító napját számos magyar és szerb nemzetiségű művész előadásával lett megünnepelve.

Nebojša Rakić úr, alpolgármester valamint a Szerb Haladó Párt helyi szervezetének elnöke köszönetét nyilvánítva a megértésért és támogatásért, kihangsúlyozta, hogy az összetartás, kölcsönös megértés és mindenekelőtt az egyenlőség alapvető fogalmak melyek önkormányzatunkat vonzó lakóhellyé teszik.

Figyelembe véve azt, hogy ez a nap, egy közös megegyezés pillanatának eredménye, mely mindannyiunk számára a legjobb, különösen gyermekeink számára a legokosabb választás, tiszteletben tartva az egyházat mint hit intézményét, ismét a szerb közösség hozzáállását tükrözi.

A fentiekre való tekintettel a programban résztvevők között a szerb ortodox egyház képviselőinek is ott volt helye. A kalács szentelése után, Jovica Mojsilović pravoszláv pap szólalt fel a közönség előtt, mondván néhány mondatot a szerb szent jelleméről és munkájáról.

Hivatalos beszédének végén a közönséghez szólt , bemutatva személyes álláspontját a magyar és a szerb közösség közötti kapcsolatok témájában, amely nem a Szerb Haladó Párt álláspontja, ezért a Szerb Haladó Párt kanizsai szervezete teljes mértékben elhatárolja magát a pap kijelentéseitől.

Megtanulva tiszteletben tartani az intézményt és az egyént is, mégis el kell különítenünk egymástól , hiszen nem gondoljuk hogy a tanítónk napjának "méltóságát meg kellene alázni", valamint tiszteletben tartjuk a program összes többi résztvevőjét, akik nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy ez a nap az legyen amit megérdemel és nem egy egyén állításán alapuljon.

Mivel a Szerb Haladó Párt kanizsai szervezete cselekedeteivel mutatja meg létezését, ennek a politikai opciónak a tagságát magyar és a szerb nemzetiségűek teszik ki majdnem azonos százalékban.

Tiszteletben tartva a magyar kúltúrát, az életmódot és vallást, mint a szerbet,a párt vezető pozícióját is a magyar nemzetiség képviselői töltik be. Minden katolikus és ortodox ünnepet egyaránt örömmel megünnepel a Szerb Haladó Párt kanizsai szervezete és ez is világosan tükrözi álláspontunkat!

A Szerb Haladó Párt kanizsai szervezete ez úton fejezi ki elégedetlenségét az ortodox pap beszédének azon részével, amely a szerb és a magyar állampolgárokat sérti, valamint az egyes állampolgárok egymással élésének szabad választási lehetőségének jogát, függetlenül a nemzeti és vallási hovatartozástól.

A Szerb Köztársaság elnöke aki egyben a Szerb Haladó Párt elnöke is , Aleksandar Vučić, a békét, a toleranciát, a kölcsönös tisztelet és az együttműködés politikáját képviseli a köztársaság egész területén és azon túl is . A tárgyalásokon , megállapodásokon és megegyezéseken alapuló politika az egyetlen politika, amely a békét garantálja.

Ezt a politikát követve a szerb közösség tagjai, valamint a Szerb haladó Párt tagjai továbbra is azon fognak törekedni, hogy a térségben élő összes nemzet közös életének lehető legjobb feltételeit teremtsék erőfeszítések nélkül és nagy örömmel!

Ez úton felhívjuk kollégáinkat, a Vajdasági Magyar Párt képviselőit valamint a többieket is, akik politikailag aktívak ezen a területen , hogy ők is hirdessék az együttélést, az közösség tiszteletét, a tisztelet és a kölcsönös tolerancia alapelveit, hogy együttműködve jobb minőségű légkört hozzunk létre mindenki életében.

A pópa kijelentéseire pénteken a Vajdasági Magyar Szövetség Magyarkanizsai Községi Szervezete közleményben reagált. Jovica Mojsilović pópa hétfőn többek között azt mondta, sajnos több alkalommal láthatta egyének vesztét, akiknek szerb nevük van, de kicsit sem érzik magukat szerbnek. A vallási vezető úgy fogalmazott, ez azért történt meg, mert egy gramm agyuk sincs vagy a házastársi ágyak miatt elfelejtették, kik voltak a szüleik és a testvéreik.

Szerb Haladó Párt
Magyarkanizsa
Jovica Mojsilović

Most

12:09

Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.