Ugrás a tartalomra

Elkezdődött az ENSZ közgyűlésének 77. ülésszaka

2022.09.20
15:40
2022.09.20
19:07
Forrás
Szerbiai RTV, Novosti
Az eseményen részt vesz Aleksandar Vučić szerb elnök is.

Vučić számos kétoldalú megbeszélést folytat majd, de részt vesz a nyugat-balkáni vezetők számára szervezett kötetlen ebéden is. A szerb államfő mások mellett találkozik Joseph Borellel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével és António Guterres ENSZ-főtitkárral is. Az eddigi ütemterv szerint Vučić szeptember 21-én, a délutáni ülésszakban, amerikai idő szerint 18 óra körül szólal fel. Ez itteni idő szerint éjfél körüli időpontot jelent. A protokoll szerint a politikusok beszédei legfeljebb 15 percig tarthatnak.

A rendezvény szeptember 26-ig tart.

Nagyobb erőfeszítéseket sürgetett a globális kihívások kezelésében a nemzetközi közösségtől António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakának megnyitóján. Azt hangoztatta, hogy a geopolitikai feszültségek akadályozzák a fejlődést. A nemzetközi közösség nem képes vagy nem hajlandó nekiveselkedni korunk nagyszabású, drámai kihívásainak – hangsúlyozta Guterres. Mint mondta, krízisek sora veszélyezteti az emberiség jövőjét és a bolygó sorsát. Hozzátette azt is, hogy a világ „öngyilkos háborút vív a természettel”. Guterres sürgette a tehetős országokat, hogy az olaj- és gázipari vállalatoknál keletkezett váratlanul nagy nyereségek megadóztatásából előteremtett összegekből segítsék meg a klímaváltozás negatív hatásai által sújtott országokat és a szárnyaló élelmiszer- és energiaárakkal küszködő lakosságot.

ENSZ közgyűlés
New York

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.