Ugrás a tartalomra

Elkezdődött az európai parlamenti választás

2019.05.23
07:01
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Hollandiában és az Egyesült Királyságban nyitották meg az urnákat. Az EU csak a választás május 23-a és 26-a közötti keretdátumot határozta meg. Ezen belül a tagországok maguk döntenek.

Részt vesz az EP-választáson az Egyesült Királyság. Bár korábban részletes tervet dolgoztak ki arra vonatkozóan, mi lesz a brit képviselői helyekkel Brexit esetén, egyelőre minden marad a régiben. Az Egyesült Királyságban megválasztják az Európai Parlamentbe delegálni kívánt tagokat, akik megkezdik munkájukat, majd ha később bekövetkezik az ország kiválása, lemondanak a mandátumunkról. Az elvi lehetősége fennáll annak is, hogy a britek 73 képviselője ne foglalja el a helyét az Európai Parlamentben. Ehhez arra lenne szükség, hogy az európai parlamenti választások és az új Európai Parlament alakuló ülése között a brit parlament elfogadja a Brexit-megállapodást. Egyelőre azonban úgy tűnik, erre kevés az esély. Az EP-választások biztos befutója ott az újonnan alakult euroszkeptikus Brexit Párt lehet, legnagyobb vesztese pedig a kormányzó Konzervatív Párt, melynek jelöltjei nem is kampányoltak.

Hollandiában is ma kezdődik a szavazás. Ott a kampányhajrában botrány robbant ki, melynek következtében lemondott a migrációügyi államtitkár. Megjelent ugyanis a menedékkérőkről közölt éves jelentés, ami a menekültstátusszal rendelkezők által elkövetett bűncselekményekről készült. A jelentésben a 4600 ilyen bűncselekmény közül az ezer legsúlyosabbat – például szexuális bűncselekményeket, gyilkosságot és súlyos testi sértést – az úgynevezett egyéb kategóriába sorolták.

Magyarországon vasárnap lesz a szavazás, a vajdasági levélszavazatok pedig addig vagy aznap is leadhatók a külképviseleteken. A postázást már nem javasolják az illetékesek.

Csütörtöktől a magyar közmédia 1-es csatornája négynapos választási műsort sugároz. A tudósítók az EU tagállamaiból, a kontinens szinte minden pontjáról folyamatosan tájékoztatnak az EP-választással kapcsolatos hírekről.

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.