Ugrás a tartalomra

Elnököt választ Ukrajna

2019.03.31
08:33
2024.03.19
08:45
Forrás
MTI, hirado.hu
Vasárnap helyi idő szerint reggel nyolc órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődött az elnökválasztás első fordulója. A szavazólapokon 39 jelölt neve szerepel.

A 39 induló jelölt közül háromnak van esélye arra, hogy a kétfordulós választás után Ukrajna következő államfője legyen: a jelenlegi államfőnek, Petro Porosenkonak, Julia Timosenkónak és Volodimir Zelenszkijnek, aki hónapok óta a legnépszerűbb jelölt. Az utóbbi támogatói főleg a fiatalok, akik benne látják azt a tisztességes embert, aki vagyonát tehetségével szerezte, nem pedig kétes üzelmekkel vagy privatizációval. Ellenfelei viszont éppen azt vetik a szemére, hogy nincs semmilyen politikai tapasztalata.

A felmérések szerint kizárt, hogy a mai, első fordulóban valemelyikük megszerezze a szavazatoknak több mint a felét, ezért minden bizonnyal még egy fordulót kell rendezni három hét múlva, azaz április 21-én. A második fordulóba a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jut be.

Ukrajna
elnök
választás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.