Ugrás a tartalomra

Elnökválasztást tartottak Horvátországban

2019.12.22
20:10
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
Az urnákat 20 órakor zárták le. A szavazóhelyiségekre valamivel több mint 3,8 millió állampolgárt vártak. Felmérések szerint többen éltek szavazati jogukkal, mint öt évvel ezelőtt.

Az exit poll adatok szerint Zoran Milanović volt kormányfő, a Szociáldemokrata Párt jelöltje és Kolinda Grabar-Kitarović jelenlegi államfő, a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség hivatalos jelöltje jut tovább a második fordulóba.

A szavazóhelyiségekből távozó választópolgárok megkérdezése alapján készült felmérés szerint az ellenzéki Milanović a leadott voksok 29,6 százalékát, Kitarović pedig 26,4 százalékát szerezte meg, azonban Miroslav Škoro független jelölt, népszerű horvát népdalénekes és üzletember is 24 százalék fölött áll.

Összesen tizenegy jelölt volt. A két legtöbb szavazatot gyűjtő mérkőzik majd meg az elnökválasztás második fordulójában, amelyet január 5-én rendeznek meg.

A Szerbiában élő horvát közösség tagjai is jogosultak voltak a voksolásra. Mintegy 30 ezren járulhattak az urnák elé a belgrádi horvát nagykövetségen, illetve a szabadkai horvát konzulátuson.

elnökválasztás
Horvátország
urna
szavazóhelyiség
választópolgár
Zoran Milanović
Kolinda Grabar-Kitarović
exit poll

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.