Ugrás a tartalomra

Előrehozott választások lesznek Ausztriában

2019.05.19
01:04
2024.03.19
08:46
Forrás
VajdaságMA
Bejelentette az osztrák kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta szombat esti nyilatkozatában Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Miután korrupciós botrány miatt lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a koalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, "betelt a pohár" - fogalmazott az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Kurz.

Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is. 

Alexander Van der Bellen osztrák államfő azt mondta szombat este: előrehozott választásra van szükség Ausztriában, mert ez az egyetlen módja annak, hogy helyreállítsák az emberek közintézményekbe vetett bizalmát. Hozzátette: megvitatta a kérdést Kurz kancellárral, és vasárnap fogják megbeszélni a következő lépéseket. 

Az Ibizán készült videofelvétellel, illetve a történtekkel kapcsolatban Heinz-Christian Strache a sajtónak úgy fogalmazott: "butaság, felelőtlenség és hiba volt". Elismerte, hogy túlzott mértékű alkohol befolyása alatt állt, és az általa tett kijelentések ennek következtében "józanul tekintve katasztrofálisak és kifejezetten kínosak voltak". 

Strache bejelentését követően lemondott tisztségéről az FPÖ parlamenti frakcióvezetője, Johann Gudenus is, akinek közreműködésével jött létre az ibizai találkozó, és aki a tolmács szerepét töltötte be.

Ausztria
választás
Strache
Sebastian Kurz
Alexander Van der Bellen

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.