Ugrás a tartalomra

Először érkezett hivatalos belgrádi látogatásra II. Albert monacói herceg

2020.10.07
16:45
2020.10.07
17:10
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Aleksandar Vučić szerb államfő kitüntetést adott át a hercegnek a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért.

Ünnepélyes keretek között fogadta II. Albert monacói herceget Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a Szerbia Palotában Belgrádban, a szerb és a monacói himnusz felcsendülését követően a díszgárda is tisztelgett a monacói uralkodó előtt. A hivatalos fogadást követően négyszemközti beszélgetést folytatott Szerbia és Monaco vezetője, majd a szerb és a monacói küldöttség is asztalhoz ült, végül gazdasági együttműködési megállapodást írt alá a két fél, és Aleksandar Vučić egy kitüntetést is átadott II. Albertnek, amellyel a monacói herceg kétoldalú kapcsolatok erősítéséért tett erőfeszítését ismerte el Belgrád.

II. Albert, monacói herceg: "A diplomáciai kapcsolatok létesítése országaink között 2007-re nyúlik vissza. A lehetőség, hogy a mostani hivatalos látogatás új lendületet adhat a kapcsolatoknak, nagy örömmel tölt el. A Monacói Gazdasági Bizottság és a Szerbiai Gazdasági Kamara közötti együttműködést célzó szerződés aláírásával új korszakba léptünk. Nincs kétségem afelől, hogy ez a szerződés megnyitja az utat a kiterjedt és konkrét kereskedelmi árucsere előtt."

A szerb elnök rámutatott, hogy Szerbia és Monaco első ránézésre két nagyon különböző ország, ám mindkét állam a régi európai országok közé tartozik, amely büszke történelmére, hagyományaira és szabad gondolkodására. Rámutatott, hogy egyelőre kicsi a két ország közötti kereskedelmi áruforgalom, és a gazdasági kapcsolatok sem erősek, de reményei szerint ez hamarosan megváltozik.

"Remélem, hogy tovább erősíthetjük a turizmus fejlődését, és hogy a monacói lakosok gyakrabban jönnek Szerbiába, és hiszem, hogy Novak Đoković mellett több szerb is lesz, aki elutazik majd Monacóba, Monte-Carlóba, és hogy a pénzüket egy olyan baráti országban hagyják ott, mint a Monacói Hercegség. Azt is hisszük, hogy sokan jönnek majd Monacóból ide, és felismerik Szerbiában azokat a szépségeket, amelyeket máshol nem láthatnak, és a pénzüket, de a jóságukat és az országunk iránti szeretetüket is itt akarják majd hagyni."

Aleksandar Vučić azt is kiemelte, hogy Monaco már csatlakozott Franciaország és Németország azon a kezdeményezéséhez, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetén belül szövetséget hozzanak létre a többoldalú megállapodásokon alapuló, 1945 óta létező, de mára fenyegetett világrend védelmére, és a jövőben Szerbia is csatlakozik majd ehhez a szövetséghez.

II. Albert
monacói herceg
látogatás
Szerbia
Aleksandar Vučić

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.
21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.