Ugrás a tartalomra

Először járt amerikai elnök Észak-Koreában

2019.06.30
12:30
2024.03.19
08:34
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
Történelmi helyszínen, a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben találkozott Donald Trump az észak-koreai vezetővel, Kim Dzsongunnal.

Donald Trump és Kim Dzsongun az előzetes bejelentések szerint egy kézfogás erejéig találkozott volna, de végül zárt ajtók mögött is tárgyaltak. Szó volt a koreai félsziget atommentesítésének kérdéséről is.

„Örülök, hogy újra látom. Nem számítottam rá, hogy ezen a helyen találkozunk” - így köszöntötte egy szívélyes kézfogást követően Kim Dzsongun észak-koreai vezető Donald Trump amerikai elnököt. A két politikus a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben található Panmindzson faluban találkozott.

A két Koreát elválasztó demarkációs vonalról egyébként még 1953-ban határoztak, miután fegyverszünetet kötöttek az akkori vezetők.

Donald Trump a rövid köszöntést követően átsétált Észak-Koreába. Ezzel ő lett az első amerikai elnök, aki az elszigetelt kommunista államban járt.

Az USA első embere pénteki Twitter üzenetében hívta meg egy rövid kézfogásra az észak-koreai elnököt. Trump dél-koreai látogatásának részeként utazott a demilitarizált övezetbe. Előzőleg azt nyilatkozta, hogy elképzelhető, hogy csak kezet fognak egymással. Donald Trump, elnök, Amerikai Egyesült Államok: „Nagyon jó viszonyt alakítottunk ki. Megértjük egymást. Hiszem azt, hogy megért engem, és azt gondolom, hogy én is megértem őt. Olykor ez nagyon jó dolgokhoz vezethet.”

A felek négyszemközt is tárgyaltak. Az amerikai elnök a tárgyalás után hozzáfűzte, a maga részéről nem sieti el Észak-Korea ügyét, és emlékeztetett arra, hogy a Phenjan elleni szankciók továbbra is érvényben vannak. Egyes források szerint Donald Trump a Fehér Házba is meghívta Kim Dzsongunt.

A két politikus tavaly júniusban találkozott először Szingapúrban. Akkor több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Azóta már Vietnámban is egyeztettek.

Donald Trump
Kim Dzsongun
Észak-Korea
Egyesült Államok

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.
21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.