Ugrás a tartalomra

Eltörölték az 50 százalékos részvételi küszöböt

2021.11.25
17:15
2021.11.25
21:35
Forrás
Pannon RTV
Megszavazta a szerbiai parlament a népi kezdeményezésre és a népszavazásra vonatkozó törvénymódosítási javaslatokat. Ez azt jelenti, hogy már nem szükséges a polgárok legalább 50%-os részvétele ahhoz, hogy érvényes legyen egy adott népszavazás.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági frakcióvezetője szerint fontos újításokat hoz a népi kezdeményezésre és a népszavazásra vonatkozó törvénymódosítás.

A parlamenti szavazást megelőzően dr. Pásztor Bálint kiemelte: a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői támogatják a népi kezdeményezésre és a népszavazásra vonatkozó törvénymódosítási javaslatokat.

Az erre vonatkozó törvényeket egyébként még 1994-ben hozták meg, majd legutóbb 1998-ban változtattak rajta, ez alatt az idő alatt pedig az ország több névváltoztatáson is átesett, így a törvények nincsenek is összhangban Szerbia alkotmányával - mondta felszólalásában dr. Pásztor Bálint.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági frakcióvezetője egyebek mellett arról is beszélt, hogy nem csak köztársasági, hanem helyi szinten is módosításokra lenne szükség, amikor népszavazásról van szó, hiszen a jelenlegi törvények szerint egy ilyen voksolás csak akkor érvényes, ha a szavazópolgárok legalább 50 százaléka részt vesz a voksoláson, ami sokszor nem történik meg.

„Vajdaságban, Pacséron, Topolya községben néhány hete a helyi járulékok bevezetéséről kellett nyilatkozni a polgároknak, de ez sikertelen volt a határozatképesség miatt. Azonban ez egy olyan eszköz, amelynek köszönhetően Szerbia több helyi közösségében, illetve településein is sok minden megépült.”

Kovács Elvira a népi kezdeményezésre és a népszavazásra vonatkozó törvénymódosítási javaslat kapcsán elmondta, hogy a jelenlegi 7 nap helyett ezentúl 90 nap áll a polgárok rendelkezésre ahhoz, hogy aláírásukkal támogassanak egy népszavazási kezdeményezést. Az elmúlt 27 évben többek között emiatt nagyon kevés népszavazásra került sor, Vajdaság területén hat kezdeményezésből mindössze egyszer jutottak el a voksolásig, de végül ott sem született eredmény, hiszen a szavazópolgárok kevesebb mint 50%-a járult az urnákhoz - tette hozzá Kovács Elvira. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője szerint szükségesek azok a törvénymódosítások, mint amilyen a támogatási aláírásgyűjtés határidejének meghosszabbítása, vagy az 50%-os részvételi arány csökkentése, hiszen ezek olyan lépések, amelyek ösztönzően hathatnak a polgárokra ahhoz, hogy kinyilvánítsák véleményüket egy aktuális témában.

Dr. Pásztor Bálint
köztársasági parlament
VMSZ

Most

12:47

Orbán Viktor bemutatta kormánya szerkezetét

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd reggel bemutatta a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek kormánya szerkezetét, a minisztereket és ismertette feladataikat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Népszerű