Ugrás a tartalomra

Elutasíthatja a Trump-féle rendkívüli állapotot a szenátus is

2019.03.04
08:11
Forrás
MTI
Elutasíthatja a szenátus a Donald Trump által bevezetett, a mexikói határra emelendő fal miatt szükséges rendkívüli állapotot, amire a képviselőház február végén már egyszer nemet mondott.

Az amerikai törvényhozás felsőházában is meglehet a kellő többség ahhoz, hogy elutasítsa azt a rendkívüli állapotot, amelyet Donald Trump elnök a déli határnál uralkodó "vészhelyzet" miatt hirdetett ki, miután Rand Paul republikánus szenátor közölte, hogy megszavazza az erre vonatkozó javaslatot. A 100 fős szenátusban 53 mandátuma van a republikánusoknak, de hárman közülük már korábban közölték, hogy megszavazzák a javaslatot. Ha pedig a 47 demokrata és független szenátor velük együtt szavaz, akkor meglesz az 51 fős abszolút többség. Trump már közölte, hogy meg fogja vétózni a kongresszus határozatát. Az elnöki vétó felülírásához kétharmados többségre lenne szükség a kongresszus mindkét házában, ami minden valószínűség szerint nem lesz meg, s így a törvényhozás nem lesz képes megakadályozni a Trump által kihirdetett rendkívüli állapotot.

Amerikai Egyesült Államok
szenátus
Donald Trump
rendkívüli állapot

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.