Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Elutasítjuk a kárpátaljai magyarok megfélemlítését!

2018-11-29
18:58
2018-11-29
19:04
Forrás
Közlemény
Nyilatkozat Kárpátalja magyarsága mellett

2018. november 29-én a „Kárpát-medencei magyarság - európai jövő" címmel az Európai Parlamentben megtartott konferencia résztvevői részletesen elemezték az egyes kisebbségi közösségek helyzetét a Kárpát-medencében. Megállapították, hogy az anyaország határain kívülre rekedt magyar közösségek közül kétségtelenül a kárpátaljai magyar közösség van a legnehezebb helyzetben. A 2014-től húzódó kelet-ukrajnai  konfliktus következtében kialakult bizonytalan politikai és gazdasági helyzet mellett folyamatos visszalépés tapasztalható a nemzeti kisebbségek nyelvi- és oktatási jogaiban, valamint az érdekképviselet lehetőségei is veszélybe kerültek az ukrán kormánypártok magyarellenes retorikája miatt. A 2019-es ukrajnai választások és belpolitikai csatározások még inkább elmélyítik a társadalmi feszültségeket, a kárpátaljai magyarság zaklatásnak és provokációnak van kitéve, ami még nehezebbé teszi az ottmaradás lehetőségét.  Az Európai Unió intézményei és az európai politikum egy része cinkos közömbösséget tanúsít és feláldozza a kárpátaljai magyar közösséget a geostratégiai érdekek oltárán. Ezért mi, a  „Kárpát-medencei magyarság - európai jövő" konferencia résztvevői támogatásunkról és kiállásunkról biztosítjuk Kárpátalja magyarságát és ismételten felhívjuk az európai intézményeket, tegyenek lépéseket a kárpátaljai kisebbségi közösségek jogainak védelmére.

Brüsszel, 2018. november 29.

A konferencia résztvevői nevében az Európai Parlament alábbi képviselői:  Csáky Pál, Bocskor Andrea, Gál Kinga, Winkler Gyula, Sógor Csaba, Deli Andor, Tőkés László

Kárpátalja
magyarság
Európai Parlament

Most

10:01, Frissítve: 10:07

Visszatér a nyár

A hét hátralevő részében változékony időjárásra számíthatunk - derül ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzéséből.
08:32

Amerika kilép a WHO-ból

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.