Ugrás a tartalomra
minority-safepack.eu

Elutasította az Európai Bizottság a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést

2021.01.15
19:21
Forrás
Mandiner
Egymilliónál is több aláírás gyűlt össze, ám az EB szerint nincs hatásköre az EU-nak, hogy a kisebbségi jogvédelem terén jogszabályokat alkosson.

Az Európai Bizottság az aláírásgyűjtés lezárulta és az Európai Parlament ajánlása után sem fog jogalkotási eljárást kezdeményezni a kisebbségi jogvédelem ügyében – derül ki a Bizottság összefoglalójából.

A dokumentumból kiderül, hogy a bizottság szerint az EU-nak nincs általános jogalkotási hatásköre a nemzeti kisebbségek védelme és a kisebbségi nyelvhasználat terén, ez tagállami hatáskör.

A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés főként az őshonos nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogaira és az általuk lakott régiók anyagi támogatására koncentrál. Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője szerint „az Európai Bizottság cserben hagyta az őshonos kisebbségeket”. Vincze a kezdeményezők nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik mindvégig hittek az ügyben, hangsúlyozva, hogy „az elmúlt nyolc év alatt értéket teremtettek: soha nem volt ekkora nemzetközi sikere az erdélyi magyar közösségnek”.

Pannon RTV

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a Minority SafePack kezdeményezője az MTI-nek eljuttatott nyilatkozatában bírálta a választ, amelyet az Európai Bizottság a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés elutasítása után adott.

Azt írják, az EB azoknak a kérését utasította el, akik számára az európai nyelvi és kulturális hagyaték megőrzése nem egy jól hangzó szlogen, hanem a mindennapok kihívása. Az aláíró 1 123 422 polgár konkrét intézkedéseket, cselekvést várt - fogalmaztak.

Hangsúlyozták: válaszával a bizottság cserben hagyta az EU nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó 50 milliónyi polgárát, köztük több millió embert, akiket saját országukban folyamatosan jogsérelem ér. A sajtónyilatkozat kiemeli: a kezdeményezők szerint az Európai Bizottság döntése több szempontból is hibás.
Hiteltelenné teszi az európai polgári kezdeményezés intézményét - az európai részvételi demokrácia egyetlen eszközét - azzal, hogy a jogalkotást már az ötödik sikeres kezdeményezés esetén utasítja el.

Európai Bizottság
Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés
elutasítás

Most

11:41, Frissítve: 12:03

Javult Salman Rushdie állapota

Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, már beszélni is tud, állapota javult. Az írót egy New York-i rendezvényen késelték meg pénteken.
09:47, Frissítve: 12:09

Túlnyomóan borús idő várható

Szerbiában ma túlnyomóan borús idő várható, helyenként esővel, helyi záporral, zivatarral. Az ország északi részében napközben megáll az eső, de a déli vidékeken időnként egészen estig lesz csapadék.

Népszerű