Ugrás a tartalomra

Emanuel Cleaver: A Washington és Belgrád közötti kapcsolat láthatóan javult

2018.12.08
11:48
2018.12.08
18:19
Forrás
Pannon RTV
Kizárólag békés úton lehet rendezni Szerbia és Koszovó viszonyát - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádiónak Emanuel Cleaver amerikai kongresszusi képviselő.

Az amerikai kongresszusi képvelő kiemelte: a történelem megmutatta, hogy a nyugat-balkáni konfliktusok sosem hoztak semmi jót.

Nem szabad megengedni, hogy megismétlődjön a kilencvenes évek konfliktusokkal tűzdelt időszaka. Ezért mielőbb meg kell teremteni a békés együttélés feltételeit Belgrád és Pristina között - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádiónak Emanuel Cleaver. A Szerbia érdekeit képviselő interparlamentáris képviselőcsoport társelnöke elmondta: annak ellenére, hogy Amerika elismerte Koszovó függetlenségét, az érdekvédelmi tömörülés azon dolgozik, hogy Szerbia eurointegrációja is felgyorsuljon, és hogy béke maradjon a térségben.

Emanuel Cleaver, a Szerbia érdekeit képviselő interparlamentáris képviselőcsoport társelnöke: „A kongresszus több tagja is elmondta nekünk, hogy támogatják Koszovó függetlenségét, de azokat az erőfeszítéseket is, amelyek megteremthetik a Szerbia és Koszovó közötti békét, illetve mindkét állam eurointegrációjáért is tenni kellene. Több képviselőnk kétkedve fogadta Szerbia és Oroszország viszonyát, valamint a Szerbia és Koszovó közötti békés együttélésről szóló nyilatkozat megszületését. Mi hisszük, hogy két barát, azaz két barátunk élhet békésen egymás mellett.”

Az első világháború óta baráti a viszony az Amerikai Egyesült Államok és Szerbia között. Voltak nézetkülönbségek az elmúlt száz évben, de nem loboghatott volna a szerb zászló a Fehér Házon, ha nem lenne kölcsönös érdek a jó kapcsolatok megőrzése - emelte ki az amerikai kongresszusi képviselő.

Emanuel Cleaver, társelnök, Szerbia érdekeit képviselő interparlamentáris képviselőcsoport: „A Washington és Belgrád közötti kapcsolat láthatóan javult az elmúlt időszakban. Ezt arra a tényre alapozom, hogy 2001 és 2017 között az Amerikai Egyesült Államok közel 800 millió dollárnyi támogatást nyújtott Szerbiának. Azért, hogy fellendüljön a gazdaság, hogy megerősödhessen az igazságügyi rendszer. Illetve, hogy népszerűsítsük a hatékony kormányzást.”

Emanuel Cleaver aláhúzta: arra ösztönzik Donald Trump amerikai elnököt, hogy mielőbb látogasson el Belgrádba, ezzel is támogatva nyugat-balkáni szövetségesét.

Emanuel Cleaver
Amerikai Egyesült Államok

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.