Ugrás a tartalomra

Emmanuel Macronnal tárgyalt Aleksandar Vučić Párizsban

2021.02.01
15:03
2021.02.01
20:32
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
A francia és a szerb államfő gazdasági és politikai témákról is egyeztetett, de a koronavírus-járvány elleni küzdelem is a témák között szerepelt.

Szóba került Szerbia uniós csatlakozásának jelenlegi állása, illetve a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat is. Emellett a két ország közötti külkereskedelmi mutatók előrehaladásán is dolgozik a francia és a szerb államfő, illetve a belgrádi metró kiépítésének részleteiről is egyeztettek. Macron és Vučić a közös sajtótájékoztatón kiemelték, Franciaország és Szerbia kapcsolata barátinak mondható. 

A díszőrség jelenlétében, ünnepélyes keretek között fogadta Aleksandar Vučić szerb államfőt Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Élysée-palotában. A két politikus közös sajtótájékoztatón ismertette a találkozó fő témáit. Emmanuel Macron egyebek mellett azt mondta, hogy támogatják Szerbia uniós csatlakozási szándékait.

Emmanuel Macron, államfő, Franciaország: „Közösen haladhatunk előre azért, hogy felgyorsítsuk a reformokat, illetve Szerbia előrehaladását, ami az Unió felé vezető út elengedhetetlen része. Emellett közösen kell reagálnunk a nép törekvésire.”

A találkozón a koronavírus-járvány elleni küzdelem is a témák között szerepelt. Aleksandar Vučić szerint a két ország gazdasági kapcsoltai a nehéz időszak ellenére sem romlottak jelentősen.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Bízunk benne, hogy sikerül megoldani bizonyos problémákat, ezzel egyidejűleg pedig serkenteni tudjuk a gazdasági együttműködést, az árucsere-forgalmat. Ez 2019-ben már meg is történt, amikor az 1,2 milliárd eurót is meghaladta az árucsere-forgalom összértéke. A koronavírus-járvány okozta nehéz körülmények első 11 hónapjában pedig csak 6,4 százalékos visszaesés történt. Ez azt jelenti, hogy sok lehetőségünk volt, és azt kell, hogy mondjam, hálás vagyok a francia cégeknek, amelyek átvették a belgrádi reptér irányítását.”

A franciák pedig a belgrádi metró kiépítésében is jelentős szerepet vállalhatnak - derült ki a sajtótájékoztatón. A szerb államfő szerint a franciák segítségével a fővárosi metró álomból valósággá válhat. Macron és Vučić a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatról is egyeztetett. Franciaország és Szerbia kapcsolatát a két államfő barátinak értékelte.

Emmanuel Macron tisztában van azzal, hogy Szerbia milyen nehéz helyzetben van - ezt nyilatkozta Aleksandar Vučić az újságíróknak miután ma kétszer is négyszemközt egyeztettet a francia elnökkel. A szerb államfő ezzel a kijelentésével a Belgrád és Priština közötti kapcsolatra utalt. Vučić hozzátette: Szerbia készen áll a kompromisszumos tárgyalásokra, azonban ehhez két fél kell. A média képviselőinek azt is elárulta, Macron többször is hangsúlyozta, hogy Szerbia okosan döntött a koronavírus elleni vakcinák beszerzését illetően. Dolgozunk, harcolunk, azonban, amíg nem oltunk be másfél, vagy 2 millió embert addig nem vagyunk a cél közelében. Akkor leszek elégedett, amikor 3 millió polgár felveszi a vakcinát - mondta Vučić. A tárgyalásokat követő értékelőből az is kiderült, hogy Emmanuel Macron várhatóan szeptemberben vagy októberben Szerbiába látogat.

Emmanuel Macron
Aleksandar Vučić
gazdasági
politikai
francia
szerb

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.