Ugrás a tartalomra

Engedély nincs, szennyezés van

2021.11.09
17:23
2021.11.09
19:43
Forrás
Pannon RTV
A Krivaja szennyezettségére és Topolya község környezetvédelmi problémáira hívta fel ismét a figyelmet a parlamentben Fremond Árpád. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselője két törvényjavaslat kapcsán szólalt fel.

Az egyik a biocid termékekre vonatkozik, a másik pedig a környezetszennyezés elleni egységes fellépésről szóló törvény módosítására. A Vajdasági Magyar Szövetség mindkettőt támogatja - jelentette ki felszólalásában Fremond. Mint mondta, ezek az emberek, állatok és a környezet megóvására vonatkoznak, és az EU-integráció szempontjából is nélkülözhetetlenek, a megnyitásra váról 4-es klaszter témája ugyanis pont a környezetvédelem.

A biocid termékekre vonatkozó egységes szabályozásnak köszönhetően biztonságosabbak lesznek a forgalomba kerülő termékek, az egységesített engedélyekkel pedig a nagy szennyezők számára kötelezővé válik a levegő, a víz és a talaj védelmére vonatkozó standardok betartása. A törvény vonatkozik a zajszennyezés és a hulladéktermelés csökkentésére, valamint az energia észszerű felhasználására is. Az engedélyek kiadásának folyamata azonban évek óta csak araszolva halad Szerbiában – hívta fel a figyelmet a képviselő. Mint magyarázta, az első egységesített engedélyt még 2011-ben adták ki, azonban azóta is vannak olyan szennyezők, melyek esetében folyamatosan kitolják a határidőt. Vajdaságban a 119 érintett vállalatból eddig csak 14 szerezte meg ezt a dokumentumot – nyomatékosította a képviselő. Főként állatfarmok az érintettek, melyek komoly környezetszennyezők.

Fremond saját önkormányzatából hozott példát. Mint mondta, Topolya községben a 9 legnagyobb szennyező közül 8 állattenyésztéssel, illetve -feldolgozással foglalkozik. Ezek közül, bár kötelező lenne, egyik sem rendelkezik a megfelelő egységesített engedéllyel. Az engedély kiváltásának határidejét legutóbb 2024-re tolták ki, ami óriási felháborodást váltott ki az emberek körében, főként azért, mert ezek a vállalatok között vannak a Krivaja bizonyítottan legnagyobb szennyezői. Fremond elmondta, a gond egyebek mellett az, hogy az egységesítés összetett és költséges folyamat, hogy kevés az erre szakosodott hivatalnokok, valamint az illetékes szervek közötti hatékony együttműködés hiánya is nagyban hozzájárul a jelen helyzethez. Szerinte a megfelelő együttműködés és a szektorok közötti kommunikáció segíthet a folyamat előrehaladásában.

A törvényjavaslatokról a képviselők a jövő héten szavaznak.

Fremond Árpád
környezetvédelem
VMSZ

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.