Ugrás a tartalomra

ENSZ-főtitkár: a közeljövőben nem lesznek érdemi béketárgyalások

2022.05.11
19:01
Forrás
MTI
Eljön az ideje az érdemi ukrán-orosz béketárgyalásoknak, ám ezekre a közeljövőben még nem lehet számítani - jelentette ki az ENSZ-főtitkár Bécsben, Alexander Van der Bellen osztrák államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

António Guterres leszögezte, amint lehetőség nyílik a megbeszélésekre, az ENSZ a nemzetközi egyezményekkel összhangban segíteni fogja őket. Hangsúlyozta emellett, hogy mivel egyelőre nem látnak lehetőséget "sem a tűzszünetre, sem a béketárgyalásokra", a világszervezet - a nemzetközi vöröskereszttel együttműködve - elsősorban a civilek kimenekítésére és humanitárius folyosók létesítésére összpontosít.

Guterres a nap folyamán Karl Nehammer osztrák kancellárral és Alexander Schallenberg külügyminiszterrel tartott megbeszéléseit követő nyilatkozatában ismételten mélységes aggodalmát fejezte ki, hogy éhínség ütheti fel fejét a világ számos pontján az ukrajnai háború következtében veszélybe kerülő élelmiszerhiány miatt. Guterres és Nehammer is fontosnak tartotta kiemelni moszkvai látogatásaik kapcsán, hogy fenn kell tartani a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

António Guterres
ENSZ
orosz-ukrán háború

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.