Ugrás a tartalomra

ENSZ klimacsúcs: Sürgősen cselekedni kell!

2019.09.24
12:14
2024.03.19
08:36
Forrás
MTI
Nincs idő tárgyalni, hanem cselekedni kell, hogy a világ karbonsemlegessé váljon 2050-re - hangsúlyozta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki hétfőn New Yorkban megnyitotta az ENSZ klímacsúcsát.

Az éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezleten 66 állam- és kormányfő – köztük Aleksandar Vučić szerb és Áder János magyar köztársasági elnök – vesz részt.

Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow

Eddig hatvanhat ország, tíz régió, 102 város és 93 konzorcium vállalta, hogy 2050-ig klímasemleges lesz – utalt a konkrét ígéretek listájára Antonio Guterres. Hangsúlyozta: az egyes országok vezetőinek kötelessége, hogy fellépjenek a környezeti válság ellen. Ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magát az életünket veszélyeztetjük – jelentette ki az ENSZ-főtitkár: „Még hosszú út áll előttünk. Még nem értünk oda. Sokkal több dologra van szükség, hogy 2050-re elérjük a karbonsemlegességet, és hogy a hőmérséklet-növekedést 1,5 fokon tartsuk az évszázad végéig. Konkrétabb célokra van szükségünk, több ambícióra, több országtól és több cégtől.”

Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow

A megnyitó másik fő szónoka, Greta Thunberg fiatal svéd klímavédő aktivista többek között úgy fogalmazott, a fiatalok jövője került veszélybe. A 16 esztendős Thunberg szerint a változás elkerülhetetlen: „Elloptátok az álmaimat és a gyermekkoromat az üres szavaitokkal, és mégis a szerencsések közé tartozom. Az emberek szenvednek. Emberek halnak meg. Teljes ökoszisztémák kezdenek összeomlani. A tömeges kihalás kezdetén vagyunk. És ti csak a pénzről tudtok beszélni és örökösen a gazdasági növekedésről szóló meséitekkel álltok elő. Hogy merészelitek?!”

Angela Merkel német kancellár beszédében hangsúlyozta: meghallották a fiatalok figyelmeztetését, és felszólította a világ vezetőit, lépjenek fel a klímaváltozás globális kihívása ellen. A hétfői találkozón Moszkva is elfogadta a 2015-ös párizsi klímaegyezményt. Az eseményen az előzetes bejelentésekkel ellentétben Donald Trump amerikai elnök is megjelent.

MTI/Bruzák Noémi

Áder János magyar köztársasági elnök Magyarország Virtuális erőmű programját ajánlotta az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek figyelmébe hétfői felszólalásában. A klímacsúcson Áder bejelentette, hogy Magyarország a következő három esztendőben mintegy 6 millió dollárt fordít a nemzetközi klímafinanszírozásra, aminek egy részével a Zöld Klímaalapot támogatja a globális felmelegedés elleni küzdelemben. „Magyarország 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását, bővíti atomerőművi termelését. A három intézkedés együttes hatása lehetővé teszi, hogy a magyarországi áramtermelés több mint 90 százaléka szén-dioxidmentes lesz” - hangsúlyozta a magyar köztársasági elnök.

2030-ra minden 25 ezer főnél népesebb magyarországi városban a közösségi közlekedésben már csak környezetkímélő autóbuszokat fognak használni - jelentette ki Áder János. Megjegyezte, 2050-re az erdőterületeket 30 százalékkal növelni szeretnék az országban.

klímacsúcs
klímasemleges
karbonsemleges
António Guterres
ENSZ-főtitkár
ENSZ

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű