Ugrás a tartalomra

ENSZ-közgyűlés New Yorkban

2019.09.23
08:29
2019.09.23
17:48
Forrás
Szerbiai RTV
Ma kezdődik az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszaka New Yorkban.

A középpontban a klímaváltozás kérdése lesz. „Nincs vesztegetni való időnk. Vesztésre állunk a klímaváltozás elleni versenyfutásban" – jelentette ki a csúcs megszervezésében főszerepet játszó António Guterres ENSZ-főtitkár. Szerbiát Aleksandar Vučić államfő, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli New Yorkban.

Az ENSZ New York-i klímacsúcsán António Guterres ENSZ-főtitkár reményei szerint többen is fontos új vállalásokat jelentenek be a klímaváltozás elleni küzdelemhez. A sajtó értesülései szerint új megállapodást nem fognak kötni, de ez fontos állomás lesz a 2015-ös párizsi klímaegyezmény vállalásainak első ötéves felülvizsgálata előtt.

Több szakértő is figyelmeztetett, hogy sokkal ambiciózusabb vállalások kellenek, és nagyon rövid idő alatt. „Ne beszédet, tervet hozzatok” – mondta Guterres pár hónappal a csúcstalálkozó előtt.
Guterres többek között azt szeretné, hogy a következő háromból legalább egyet fogadjanak meg: karbonsemlegessé válni 2050-ig, határozottan megerősíteni a kibocsátáscsökkentés betartását vagy értelmes ígéretet tenni a Zöld Klíma Alapnak.

A közgyűlés másik fő témája a fenntartható fejlődés lesz, valamint a világ minden országa számára biztosítandó fejlődés anyagi lehetőségei. A harmadik téma a béke és a konfliktusok megoldása. Ennek részeként szóba kerül Koszovó kérdése is. Aleksandar Vučić szerb elnök az ENSZ csúcs alatt és mellett kétoldalú tárgyalásokat is folytat, várhatóan ezeken esik majd szó Koszovóról. Angela Merkel német kancellárral egyeztetnek. A szerb közmédiának nyilatkozó diplomata szerint a világ nagyhatalmai nélkül lehetetlen végső rendezésről beszélni.

Zoran Milivojević, diplomata: „A koszovói kérdést nem lehet megoldani a nagyhatalmak nélkül, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa nélkül. Ez az a hely, ahol az utolsó szót kimondják, bármi is legyen a végső státus. Szóval az USA, Oroszország és a Biztonsági Tanács nélkül lehetetlen ezt a kérdést megoldani. Emiatt Németország is közeledik egyfajta kompromisszumos megoldáshoz, már ami a párbeszédet illeti.”

Magyarországot Áder János képviseli az ENSZ klímacsúcsán. A köztársasági elnök felszólal majd New Yorkban. Pénteki rádióinterjújában megerősítette: a többi országhoz hasonlóan Magyarországnak is kétségtelen felelőssége van a klímavédelmi küzdelemben, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy például az ország egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátása átlag alatti.

ENSZ
Egyesült Nemzetek Szervezete
New York
közgyűlés

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.