Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

EP-képviselők nyílt levélben lépnek fel a kárpátaljai kisebbség védelmében

2018.10.26
23:43
Forrás
Bocskor Andrea sajtóközleménye
Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő levélben tájékoztatta Antonio Tajanit az Ukrán Legfelsőbb Tanács által első olvasatban elfogadott kisebbségi jogokat sértő nyelvtörvényről.

„Az ukrán, mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról" című törvény második olvasata rövid időn belül napirendre kerül, ezért fontos felhívni Ukrajna figyelmét arra, hogy előtte mindenképp kérjék ki a Velencei Bizottság véleményét. A mai napon a Fidesz-KDNP EP delegációja a határon túli magyar EP-képviselőkkel, illetve román és bolgár képviselőkkel együtt nyílt levélben fordult az ukrán Legfelsőbb Tanács elnökéhez, Andrij Parubijhoz, melyben szintén javasolják az ukrán nyelvtörvény szövegének a Velencei Bizottság elé terjesztését, annak második olvasatra kerülése előtt.

„Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa október 4-én első olvasatban megszavazta az új nyelvtörvényt, amely jelentősen kiterjeszti az ukrán, mint államnyelv használati körét, teljeskörű uralmát a társadalmi, politikai, kulturális és a gazdasági élet minden területén és ezzel óriási mértékben korlátozza a kisebbségi nyelvek, köztük a magyar nyelv használatára vonatkozó jogokat. A törvénytervezetről várhatóan november 6-án szavaznak második olvasatban, így sajnos úgy tűnik, hogy a nyelvtörvényt ezúttal is a választási kampány eszközeként használják, ezért sürgetik mielőbbi elfogadását" - tájékoztatatott Bocskor Andrea.

A kisebbségi nyelvhasználat jelentős szűkítése és több, Ukrajna által vállalt nemzetközi kötelezettségvállalás megszegése miatt Bocskor Andrea levélben fordult Antonio Tajanihoz, az Európai Parlament elnökéhez. Továbbá a Fidesz-KDNP EP delegációja a határon túli magyar EP-képviselőkkel, illetve román és bolgár képviselőkkel együtt nyílt levélben fordult a Verhovna Rada elnökéhez, Andrij Parubijhoz. Az ukrán házelnökhöz intézett levelükben az EP-képviselők ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy Ukrajna kötelezettséget vállalt az országban élő nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására, többek között a Regionális, valamint a Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája, az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezménye és az EU-Ukrajna társulási megállapodás alapján. Javasolják az ukrán törvényhozóknak, hogy mielőtt a törvénytervezet második olvasatra kerülne, küldjék el azt a Velencei Bizottságnak véleményezésre, és csak annak jóváhagyása után kerüljön sor a szavazásra.

„Nagyon fontos, hogy az Európai Unió kísérje figyelemmel a törvényalkotási folyamatot és gyakoroljon hatást Ukrajnára, hogy az biztosítsa az alapvető emberi jogokat az országban. Az új törvények megalkotásakor pedig kérjék ki a nemzeti kisebbségeket képviselő szervezetek és a releváns nemzetközi intézmények véleményét, hogy ne sérülhessenek a nemzeti kisebbséghez tartozó állampolgárok jogai" - hangsúlyozta a fideszes politikus.

EP-képviselők
Kárpátalja
kisebbség
Bocskor Andrea

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.