Ugrás a tartalomra

EP-választás – Exit poll adatok

2019.05.26
19:39
2019.05.26
22:04
Forrás
Pannon RTV
Az EP-választások eredményeit csak este 11 után kezdik ismertetni, de már most közöltek exit poll adatokat egyes tagországokra vonatkozóan.

Németországban például az előrejelzések azt mutatják, hogy leszavazhatták a nagykoalíciót, akár duplázhatnak a Zöldek. Ausztriában pedig a becslések szerint Sebastian Kurz kancellár pártja nyerte az EP-választást. Franciaországban pedig úgy tűnik, hogy Marine Le Pen szélsőjobboldali pártja legyőzte Emmanuel Macron elnökét.

A szavazatok 27,5-28 százalékát szerezhette meg Németországban a CDU/CSU az első exit pollok szerint. Ez 27 képviselői helyet jelent, ami 7 hellyel kevesebb az öt évvel ezelőttinél, az arányokat nézve 10 százalékot veszített Angela Merkel kancellár és Manfred Weber EPP-csúcsjelölt pártja. A szociáldemokraták, az SPD 27 helyett mindössze 15 mandátumot szerezhetett meg. A második helyre a Zöldek jöhettek be, 20,5 százalékkal, ami 20 helyet jelent, az EU-ellenes AfD pedig 11 mandátumot szerezhetett.

Ausztriában Sebastian Kurz osztrák kancellár pártja, a helyi média előrejelzése szerint a voksok 34,5 százalékára számíthat. A szociáldemokraták 23,5 százalékot kaphatnak. A volt pártvezér Strache botránya miatt a szélsőjobboldali Szabadságpárt a voksok 17,5 százalékát szerezheti meg. A zöldek a negyedikek 13 %-kal.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Görögországban előzetes eredmények szerint a néppárti Új Demokrácia 32-36 %-on lehet, a szélsőbaloldali kormányzó Sziriza 25-29 százalékra számíthat.

Dániában az ellenzéki Szociáldemokraták 27 százalékot érhetnek el. A második a kormányfő pártja lehet, míg a kormánykoalíciót kívülről támogató bevándorlásellenes Dán Néppárt eddigi 4 EP-képviselője felét elbukhatja.
Ciprusról is kijöttek már becsült adatok az EP honlapján. Ezek alapján az eddig mindig nyertes Demokrata Tömörülés a várakozásoknak megfelelően 31,8 százalékkal győzni fog. Ezzel ugyanúgy 2 EP-képviselőt szerez, mint a kommunista Progresszív Munkáspárt, ami 26 százalékot érhet el.

Spanyolországban a kormányzó szocialisták továbbvihetik az április végi választáson szerzett lendületüket, 30 százalékos eredménnyel nyerhetnek.

Franciaországban a becslések szerint 24,2 százalékkal nyert Marine Le Pen szélsőjobboldali pártja, Emmanuel Macron francia elnök pártjának listájára a voksok 22,5 százaléka érkezett. A harmadikak a zöldek 12,8 százalékkal.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Horvátországban az exit pollok alapján a kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Unió 5 képviselőt küldhet az EP-be. A szociáldemokraták a másodikok 3 képviselővel. A maradék 4 helyen kisebb, kevésbé ismert pártok osztoznak. A szerb képviselőjelölt nem szerzett mandátumot. Egyébként Szerbiában is szavazhattak a horvát állampolgárok a külképviseleteken.

Romániában a Transindex beszámolója szerint az RMDSZ átléphette az 5 százalékos küszöböt, így egy képviselőt küldhet a magyar párt. Az exit poll felmérések szerint a kormányzó szociáldemokraták és a liberálisok fej fej mellett állnak, 25,8 százalékos eredménnyel.

Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

A Szlovákiában PS-Spolu koalíció nyerte meg az EP választást 20,1 százalékos eredménnyel, a második helyen a Smer végzett 15,7 százalékkal. A Magyar Közösség Pártja mandátuma egyelőre kérdéses, mert a párt az 5 százalékos határon billeg.

Egyébként az Európai Néppárt adhatja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben a választásokról közzétett exit pollok vasárnap esti első összesítése szerint. Az EP mandátumbecslése alapján a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 173 képviselőt küldhet a testületbe. A második helyezett szociáldemokratáknak az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet a 751 tagú testületbe.

EP-választás
Németország
Ausztria
Görögország
Ciprus
Dánia

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű