Ugrás a tartalomra

EP-választás: Határidők

2019-05-16
07:12
Forrás
MTI
Ma 16 órakor lejár a megfigyelők bejelentésének határideje, valamint eddig kérhetik törlésüket a névjegyzékből az uniós állampolgárok. Holnapig lehet kérvényezni a külképviseleti névjegyzékbe vételt.

Ma délután 4 órakor lejár a május 26-ai európai parlamenti választásra a megfigyelők bejelentésének határideje Magyarországon. Szerdáig mindössze 37 megfigyelőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. A megfigyelőket a levélszavazatok ellenőrzésére, a külképviseleti voksolás nyomon követésére, valamint az egyéni választókerületi székhelyekre a levélszavazatok gyűjtésére szolgáló urnák felügyeletére lehet bejelenteni.

Ma délután 4 óráig még kérhetik az Európai Unió tagországainak nem magyar, de Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai, hogy töröljék őket a magyarországi névjegyzékből, ha mégis az állampolgárságuk szerinti ország európai parlamenti listájára kívánnak szavazni. Május 10-ig, a határidő lejártáig a Magyarországon lakó több mint 113 ezer uniós állampolgár közül minden korábbinál többen, mintegy 3400-an kérték, hogy vegyék fel őket a magyarországi névjegyzékbe. Őket ezért az anyaországukban törlik a névjegyzékből, hogy megakadályozzák, hogy valaki több helyen szavazzon. Ha mégis meggondolják magukat, délután 4-ig kérhetik a törlést a magyarországi névjegyzékből.

Pénteken 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik május 26-án nem Magyarországon, hanem a 132 külképviselet valamelyikén kívánnak szavazni az Európai Parlament magyar tagjainak választásán. Eddig már több mint 17 ezren jelezték, hogy külföldön szeretnének szavazni. A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon.

EP-választás 2019

Most

19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 19:30

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.