Ugrás a tartalomra

EP-választás: Határidők

2019.05.16
07:12
Forrás
MTI
Ma 16 órakor lejár a megfigyelők bejelentésének határideje, valamint eddig kérhetik törlésüket a névjegyzékből az uniós állampolgárok. Holnapig lehet kérvényezni a külképviseleti névjegyzékbe vételt.

Ma délután 4 órakor lejár a május 26-ai európai parlamenti választásra a megfigyelők bejelentésének határideje Magyarországon. Szerdáig mindössze 37 megfigyelőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. A megfigyelőket a levélszavazatok ellenőrzésére, a külképviseleti voksolás nyomon követésére, valamint az egyéni választókerületi székhelyekre a levélszavazatok gyűjtésére szolgáló urnák felügyeletére lehet bejelenteni.

Ma délután 4 óráig még kérhetik az Európai Unió tagországainak nem magyar, de Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai, hogy töröljék őket a magyarországi névjegyzékből, ha mégis az állampolgárságuk szerinti ország európai parlamenti listájára kívánnak szavazni. Május 10-ig, a határidő lejártáig a Magyarországon lakó több mint 113 ezer uniós állampolgár közül minden korábbinál többen, mintegy 3400-an kérték, hogy vegyék fel őket a magyarországi névjegyzékbe. Őket ezért az anyaországukban törlik a névjegyzékből, hogy megakadályozzák, hogy valaki több helyen szavazzon. Ha mégis meggondolják magukat, délután 4-ig kérhetik a törlést a magyarországi névjegyzékből.

Pénteken 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik május 26-án nem Magyarországon, hanem a 132 külképviselet valamelyikén kívánnak szavazni az Európai Parlament magyar tagjainak választásán. Eddig már több mint 17 ezren jelezték, hogy külföldön szeretnének szavazni. A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon.

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.