Ugrás a tartalomra
TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs

Építik a Száva teret Belgrádban

2020.08.11
15:59
2020.08.11
17:10
Forrás
Pannon RTV
A szerb államfő megtekintette a Száva tér építési munkálatait Belgrádban. A világon először bejegyzett orosz koronavírus elleni oltóanyagról és a folytatódó kormányalakítási tárgyalásokról is szólt.
TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs

Az új, belgrádi Száva tér építkezésének megtekintésén Aleksandar Vučić szerb államfő reagált az első hivatalos koronavírus elleni vakcina bejegyzésére. Mint mondta, az, hogy fontolóra veszik-e az orosz védőoltás használatát, a szerb szakemberek véleményétől függ. „Én tudom, hogy kivel tárgyalnak az embereink, kivel írtak alá együttműködési megállapodást, kivel követik az első, második, illetve az úgynevezett harmadik szakaszon keresztül a vakcina kifejlesztését. Ezért említettem novembert korábban, de örülünk, ha az oroszok már előbb is elkészítik a védőoltást. A saját szakértőinknek azonban meg kell erősíteniük, hogy ez veszélytelen és biztonságos.”

TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs

Arról is beszélt, hogy az új kormány megalakításával kapcsolatos konzultációk a jövő héten folytatódnak. Aleksandar Vučić ismét találkozik a parlamentbe jutott pártok képviselőivel. A szerb államfő, aki egyben a Szerb Haladó Párt vezetője is, először a kisebbségekkel, köztük a Vajdasági Magyar Szövetséggel egyeztet. Ezután Aleksandar Šapić Győzelem Szerbiáért nevű listájával tárgyal, majd végül a szocialistákkal is asztalhoz ül. „Szeretném, ha több nő lenne, több, mint amennyi jelenleg van. Szeretném, ha lennének fiatalabb és energikus embereink, de nem számít a kor, csak az energikusság és a harci szellem. Tehát olyan emberek kellenek, akik harcolni akarnak, olyan emberek, akik mindent megtennének Szerbiáért, akik készek beszélgetni az emberekkel.”

TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs

A Száva térrel kapcsolatban elmondta, várhatóan ez lesz Szerbia legnagyobb tere, sűrű növényzettel és egy csodálatos emlékművel. A tér egyébként a Belgrád a vízen projekt részét képezi.

Belgrád
Belgrád a vízen
Aleksandar Vučić
Száva tér
építkezés
építés
kormányalakítás
vakcina
oltóanyag
védőoltás

Most

16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.