Ugrás a tartalomra

Erdogan harmadszor is letette az államfői esküt

2023.06.03
15:27
Forrás
MTI, hirado.hu
Az újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan letette az államfői esküt a török parlamentben, és ezzel megkezdődött harmadik elnöki ciklusa.

Az államfőválasztás május 28-i második fordulóját, és így magát az elnökválasztást Erdogan a szavazatok 52,18 százalékával nyerte meg.
    A szombati eskütételt megelőzően a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) kiállította Erdogan számára a megbízólevelet, amelyet Devlet Bahceli ügyvivő házelnök, az Erdogan vezette kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke adott át az újraválasztott vezetőnek.
    Erdogan 2014 óta Törökország államfője. Korábban - 2003 és 2014 között - az ország miniszterelnöke volt.
    A köztársasági elnök felhatalmazása öt évre szól.

Ankarába utazott Orbán Viktor magyar miniszterelnök, hogy részt vegyen Recep Tayyip Erdogan újraválasztott török elnök beiktatási ünnepségén. Szerbiát Ivica Dačić külügyminiszer képviseli. A meghívottak listáján van Jens Stoltenberg is. A NATO-főtitkár látogatásának fő célja, hogy négyszemközti megbeszéléseket folytasson a török államfővel a NATO-bővítés következő állomásáról. A megbeszélések fő témája várhatóan Svédország NATO-tagsága lesz, amelyet Törökország a skandináv országban élő kurd vezetők védelme miatt eddig elutasított. Svédország – Finnországgal együtt – az Ukrajnát 2022. február végén ért orosz támadás okán kérte felvételét a NATO-ba, de Törökország és Magyarország feltételeket gördített ez elé.

beiktatás
török elnök
Orbán Viktor
Jens Stoltenberg
Recep Tayyip Erdogan

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű