Ugrás a tartalomra

Erdogan, Zelenszkij és Guterres találkozott

2022.08.18
19:08
2022.08.18
19:16
Forrás
BBC
Fontos, mindeddig egyedülálló hármastalálkozón vett részt ma Lvivben Antonio Guterres ENSZ főtitkár, Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Az ENSZ főtitkár a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón arról beszélt, Moszkvának és Kijevnek is kompromisszumkésznek kell lennie, hogy folytatódhasson a gabonaexport Ukrajnából. Emlékeztetett, kevesebb mint egy hónap alatt 21 hajó hagyta el az ukrán kikötőket. Arra kérte az orosz erőket, demilitarizálják a Zaporizzsjai atomerőművet, amire az orosz válasz szerint nincs lehetőség, mivel úgy még nagyobb veszélyt jelentene. Öngyilkosság lenne, ha az atomerőmű megsérülne - hangsúlyozta az ENSZ főtitkár. A török elnök kijelentette, a világnak nem kell egy újabb csernobili atomkatasztrófa, ezért a feleknek sürgősen fel kell hagyniuk a harcokkal a létesítmény közelében.

Erdogan továbbá azt mondta, ők hárman az orosz-ukrán konfliktus lehetséges lezárásának lehetőségeit is megvitatták. Szó esett a hadifoglyok cseréjéről, amiről később Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is egyeztetnek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, az ENSZ-nek biztosítania kell az oroszok által elfoglalt Zaporizzsjai atomerőmű biztonságát. A nyugati sajtó arról ír, a török elnök tárgyalása Zelenszkijjel jelzésértékű Törökország részéről.

Antonio Gutteres
Volodimir Zelenszkij
Recep Tayyip Erdogan

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.