Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Erdogan, Zelenszkij és Guterres találkozott

2022.08.18
19:08
2022.08.18
19:16
Forrás
BBC
Fontos, mindeddig egyedülálló hármastalálkozón vett részt ma Lvivben Antonio Guterres ENSZ főtitkár, Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Az ENSZ főtitkár a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón arról beszélt, Moszkvának és Kijevnek is kompromisszumkésznek kell lennie, hogy folytatódhasson a gabonaexport Ukrajnából. Emlékeztetett, kevesebb mint egy hónap alatt 21 hajó hagyta el az ukrán kikötőket. Arra kérte az orosz erőket, demilitarizálják a Zaporizzsjai atomerőművet, amire az orosz válasz szerint nincs lehetőség, mivel úgy még nagyobb veszélyt jelentene. Öngyilkosság lenne, ha az atomerőmű megsérülne - hangsúlyozta az ENSZ főtitkár. A török elnök kijelentette, a világnak nem kell egy újabb csernobili atomkatasztrófa, ezért a feleknek sürgősen fel kell hagyniuk a harcokkal a létesítmény közelében.

Erdogan továbbá azt mondta, ők hárman az orosz-ukrán konfliktus lehetséges lezárásának lehetőségeit is megvitatták. Szó esett a hadifoglyok cseréjéről, amiről később Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is egyeztetnek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, az ENSZ-nek biztosítania kell az oroszok által elfoglalt Zaporizzsjai atomerőmű biztonságát. A nyugati sajtó arról ír, a török elnök tárgyalása Zelenszkijjel jelzésértékű Törökország részéről.

Antonio Gutteres
Volodimir Zelenszkij
Recep Tayyip Erdogan

Most

19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.