Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Eredménytelen volt a tárgyalás, de még nincs vége a történetnek

2022.08.19
15:07
2022.08.19
16:30
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić szerb elnök vasárnap találkozik a koszovói szerbek képviselőivel, majd a néphez is szól.

A délután fél kettőre tervezett beszédben ismerteti az államfő mindazokat a témákat, amelyekről Brüsszelben tárgyalt, és arról is beszél majd, milyen kompromisszumos megoldást képzel el Szerbia Koszovóval.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Eredménytelenül ért véget a szerb elnök és a koszovói miniszterelnök csütörtöki brüsszeli találkozója. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője a több mint öt órán át tartó tárgyalásokat követően csak annyit mondott, egyelőre nem született megállapodás, de ez még nem a történet vége. Azt azonban még senki nem tudja, mi is lehet a történet vége, csütörtök este maga Aleksandar Vučić is csak annyit közölt az Instagramon, hogy nehéz nap áll mögötte.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Nem mondhatom, hogy sikeresen zárult a nap. De nem fűzök más megjegyzést hozzá, mert remélem, és szeretném hinni, hogy valamilyen csoda folytán lehetséges lenne valamilyen kompromisszumos megoldást találni a következő napokban. Ezért folytatom a küzdelmet a békéért és a stabilitásért.”

Tanjug/Strahinja Acimovic

Petar Petković, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője a brüsszeli tárgyalásokra reagálva közölte: az elnök Szerbia álláspontját védte Brüsszelben, ugyanakkor kompromisszumos megoldásra törekedett a béke és a stabilitás megőrzése érdekében. Most állami szinten mindenki ezzel a kérdéssel foglalkozik – tette hozzá: „Azért, hogy megtaláljuk a legfenntarthatóbb megoldást a béke és a stabilitás megőrzésére, hogy elkerüljük az összeütközést és a konfliktust, és hogy valami megfoghatót találjunk, valamit, ami az egyik és a másik oldal számára is elfogadható. Annak érdekében, hogy mindebben még szeptember 1-je előtt megegyezzünk. Ezért mondom, hogy szó szerint versenyre keltünk az idővel, mert ha minden Albin Kurti tiltakozásán és egyoldalú döntésein áll, akkor az mindannyiunkat a pusztulásba vezet.”

Tanjug/Strahinja Acimovic

Petar Petković közölte: a szerb fél engedékeny lett volna a Szerbia és Koszovó között utazók belépő és kilépő dokumentumainak megadásával kapcsolatban, de a szerb javaslatot a koszovói fél elutasította. Mint mondta: a koszovói fél fellépéséből látszik, hogy Pristina kizárólag azt szeretné elérni, hogy megnehezítse, illetve ellehetetlenítse a szerbek életét Koszovóban.

Petar Petković
Koszovó
Szerbia
Aleksandar Vučić

Most

19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.