Ugrás a tartalomra

Eredménytelen volt a tárgyalás, de még nincs vége a történetnek

2022.08.19
15:07
2022.08.19
16:30
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić szerb elnök vasárnap találkozik a koszovói szerbek képviselőivel, majd a néphez is szól.

A délután fél kettőre tervezett beszédben ismerteti az államfő mindazokat a témákat, amelyekről Brüsszelben tárgyalt, és arról is beszél majd, milyen kompromisszumos megoldást képzel el Szerbia Koszovóval.

Eredménytelenül ért véget a szerb elnök és a koszovói miniszterelnök csütörtöki brüsszeli találkozója. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője a több mint öt órán át tartó tárgyalásokat követően csak annyit mondott, egyelőre nem született megállapodás, de ez még nem a történet vége. Azt azonban még senki nem tudja, mi is lehet a történet vége, csütörtök este maga Aleksandar Vučić is csak annyit közölt az Instagramon, hogy nehéz nap áll mögötte.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Nem mondhatom, hogy sikeresen zárult a nap. De nem fűzök más megjegyzést hozzá, mert remélem, és szeretném hinni, hogy valamilyen csoda folytán lehetséges lenne valamilyen kompromisszumos megoldást találni a következő napokban. Ezért folytatom a küzdelmet a békéért és a stabilitásért.”

Petar Petković, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője a brüsszeli tárgyalásokra reagálva közölte: az elnök Szerbia álláspontját védte Brüsszelben, ugyanakkor kompromisszumos megoldásra törekedett a béke és a stabilitás megőrzése érdekében. Most állami szinten mindenki ezzel a kérdéssel foglalkozik – tette hozzá: „Azért, hogy megtaláljuk a legfenntarthatóbb megoldást a béke és a stabilitás megőrzésére, hogy elkerüljük az összeütközést és a konfliktust, és hogy valami megfoghatót találjunk, valamit, ami az egyik és a másik oldal számára is elfogadható. Annak érdekében, hogy mindebben még szeptember 1-je előtt megegyezzünk. Ezért mondom, hogy szó szerint versenyre keltünk az idővel, mert ha minden Albin Kurti tiltakozásán és egyoldalú döntésein áll, akkor az mindannyiunkat a pusztulásba vezet.”

Petar Petković közölte: a szerb fél engedékeny lett volna a Szerbia és Koszovó között utazók belépő és kilépő dokumentumainak megadásával kapcsolatban, de a szerb javaslatot a koszovói fél elutasította. Mint mondta: a koszovói fél fellépéséből látszik, hogy Pristina kizárólag azt szeretné elérni, hogy megnehezítse, illetve ellehetetlenítse a szerbek életét Koszovóban.

Petar Petković
Koszovó
Szerbia
Aleksandar Vučić

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.