Ugrás a tartalomra

Erősebbé és egységesebbé vált a magyarság

2018.11.15
14:26
2018.11.15
21:21
Forrás
Pannon RTV
Budapesten tartotta VIII. plenáris ülését a Magyar Diaszpóra Tanács.

Szavazhatnak a jövő évi európai parlamenti választáson az EU-s lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is - mondta Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács mai ülésén Budapesten. Semjén Zsolt hozzátette, az európai parlamenti választáson való részvétel feltételeinek megteremtésére még elég idő van. Az ülésen jelen volt Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, aki kiemelte, 2010 és 2014 között a magyar kormány megalkotta a nemzetpolitika új keretrendszerét, aminek köszönhetően ma egységesebb és egyre erősebb a magyarság.

Erősebbé és egységesebbé vált a magyarság - nyilatkozta a Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülését követő sajtótájékoztatón Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár. Úgy fogalmazott: a nemzeti kormány a nemzet elválaszthatatlan részének tartotta és tartja a külhoni magyarságot. Folytatódnak az emlékévek is, jövőre II. Rákóczi Ferenc tiszteletére hirdetik meg, és a Magyarság Háza bonyolíthatja le.

Szavazhatnak a jövő évi európai parlamenti választáson az EU-s lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is. Ennek megszervezéséhez lesz elég idő, ugyanis egyszerűsítik a regisztrációt és a voksolást is - közölte Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Magyarország: „A kormányprogramunkban már 2010-ben világosan leírtuk, hogy az állampolgárság és a szavazati jog egymástól elválaszthatatlan és a diaszpóra magyarsága eddig is részt vehetett a magyar országgyűlési választáson, de most egy forradalmi újítással - ami egyébként logikusan következik a korábbiakból - az EU-s választásokon is részt vehet a diaszpóra. Tehát mindazok, akik magyar állampolgárok, de nincs az Európai Unióban lakcímük azok részt vehetnek a magyar listákra szavazva, az EU-s választásokon is.”

Hozzátette: a Magyar Diaszpóra Tanács másik fontos témája a kárpátaljai helyzet. Semjén Zsolt rámutatott, Magyarország nem tud mást tenni, mint hogy uniós és NATO színtéren blokkolnak mindent, amíg a jogsértések nem szűnnek meg, és világgá kiáltják azokat a jogsértéseket, amelyek Ukrajnában érik a magyarságot.

Magyar Diaszpóra Tanács
Semjén Zsolt

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.
21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.