Ugrás a tartalomra

Értse mindenki úgy, ahogy akarja?

2012.09.06
19:40


Febolydult a szerb közvélemény az Európai Parlament elnökének keddi nyilatkozata miatt
Febolydult a szerb közvélemény az Európai Parlament elnökének keddi nyilatkozata miatt. Martin Schulz azt mondta, Szerbia és Koszovó kölcsönös el kell, hogy ismerje egymást. A belgrádi kormánypárti politikusok többsége tagadja, hogy új csatlakozási feltételről lenne szó. Martin Schulz kedden Brüsszelben találkozott a szerb miniszterelnökkel. A tárgyalások után az Európai Parlament elnöke azt mondta: az Unión belül is vannak ellenvélemények Koszovó függetlenségével kapcsolatban, ennek ellenére Belgrád és Pristina kölcsönösen el kell, hogy ismerje egymást. A politikus szavait egyesek úgy értelmezték, hogy az Uniós tagság feltétele lehet Koszovó függetlenségének elismerése. „Néhány tagállamunk nem ismeri el Koszovót, de az EU egységesen arra kéri Szerbiát, hogy ismerje el Koszovót” - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.



A Politika napilap szerint az uniós politikus ezzel a pokol egy újabb bugyrát tárta fel Belgrád számára. Ivica Dačić szerb kormányfő véleménye szerint Martin Schulz mondatait rosszul értelmezték. Ivica Dačić miniszterelnök szerint a brüsszeli tárgyalások nagyon konkrét üzenete az volt, hogy az Európai Unió kapuja nyitva áll Szerbia előtt.  Az EU egyetlen képviselője sem mondta azt, hogy a tagság feltétele lenne, hogy Szerbia ismerje el Koszovót – hangsúlyozta a kormányfő, aki elmondta még: amennyiben Szerbia meg akarja kapni a tárgyalások kezdetének időpontját, azokat a feltételeket kell, hogy teljesítse, amelyeket az Európa Tanács tavaly decemberben fogalmazott meg. Ezek elsősorban Szerbia belső reformjára vonatkoznak, illetve a Belgrád és Priština közötti viszony látható és fenntartható rendezésére. Nem az Európai Unió álláspontja az a feltétel, hogy Szerbiának el kell ismernie Koszovó függetlenségét ahhoz, hogy csatlakozhasson az EU-hoz – mondta Tomislav Nikolić. Szerbia köztársasági elnöke szerint, ha az unió ilyen feltételt szabna, sosem kezdődnének el a csatlakozási tárgyalások. A kormány Koszovó-ügyi Irodájának vezetője, Aleksandar Vulin a Tanjugnak azt nyilatkozta, Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének a kijelentése a politikus személyes véleménye, Szerbia pedig nem vele, hanem az uniós intézményekkel tárgyal. A kormány részéről kedden Suzana Grubješić miniszterelnök-helyettes nyilatkozta azt, hogy Szerbia nem teljesíthet egy ilyen feltételt. Brüsszel részéről Štefan Füle bővítési biztos módosította az álláspontot. Ő a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásáról beszélt.” Egyes vélemények szerint Martin Schulz kijelentése egy uniós stratégia része lehet, amellyel a szerb közvélemény tesztelték. (Beta, Tanjug, VRTV)
EU
Tomislav Nikolić
koszovó elismerése

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.