Ugrás a tartalomra

Észak-Macedóniában folytatódik a Begrád-Pristina párbeszéd

2023.03.18
10:33
2023.03.18
16:51
Forrás
Tanjug
Észak-Macedóniában, Ohridban folytatódik a Begrád-Pristina párbeszéd. -Cikkünk frissül.

16:30 - A Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálását szabályozó megállapodás megvalósításának részleteiről szól a mai nap Ohridban. Az észak-macedón városban Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével, valamint Miroslav Lajčakkal, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával egyeztetett külön-külön a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök is a délelőtt folyamán. A délután már a háromoldalú találkozóról szólt, ahol az EU képviselőivel tárgyalt Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő. Vučić és Kurti egyébként az előző, február 27-i brüsszeli találkozón szóban elfogadta a francia-német viszonyrendezési javaslat szövegét, de akkor még nem állapodtak meg a megvalósítás ütemtervéről. Az előzetes várakozások szerint semmi eget rengető nem történik ma az észak-macedón városban: a szerb elnök korábban arról beszélt, hogy nem hajlandó semmit sem aláírni, míg a koszovói kormányfő vonakodik megtenni az első lépéseket a Szerb Községek Közösségének megalakítása terén, holott a szerb fél elsődleges követelése ez lenne, csak ezután tárgyalnának az esetleges normalizációról. Az eddigi információk szerint a megbeszélés után Borrell sajtótájékoztatón ismerteti a részleteket, újságírói kérdésekre azonban nem válaszol. Több szerbiai hírportál pedig azt írja, hogy a találkozót követően a szerb elnök is nyilatkozik majd. 

14:00 - A Belgrád és Pristina közötti viszony normalizálása az egész régió számára kulcsfontosságú - jelentette ki az észak-macedón kormányfő Ohridban. Dimitar Kovačevski hozzátette, a Nyugat-Balkán helye mindenféleképpen az Európai Unióban van, nemcsak földrajzilag, hanem történelmileg és politikailag is. Ez különösen így van egy olyan helyzetben, amikor geopolitikai zűrzavar és háború zajlik az európai kontinensen - magyarázta az észak-macedón miniszterelnök.

10:00 - Aleksandar Vučić szerb elnök 10 óra előtt már megérkezett a településre, és találkozott Dimitar Kovačevski észak-macedón kormányfővel. A délelőtt folyamán aztán a koszovói kérdésé a főszerep: Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Miroslav Lajčak uniós párbeszédért felelős különmegbízott először külön-külön, majd egyszerre is tárgyalóasztalhoz ül a szerb elnökkel és Albin Kurti koszovói kormányfővel. A várakozások szerint semmi eget rengető nem történik ma az észak-macedón városban: a szerb elnök korábban arról beszélt, hogy nem hajlandó semmit sem aláírni, míg a koszovói kormányfő vonakodik megtenni az első lépéseket a Szerb Községek Közösségének megalakítása terén, holott a szerb fél elsődleges követelése ez lenne, csak ezután tárgyalnának az esetleges normalizációról.

Észak-Macedónia
Ohrid
Belgrád-Pristina párbeszéd
Albin Kurti

Most

08:08

Ma két csapat bejut a Bajnokok Ligája elődöntőjébe

Két negyeddöntős párharc fejeződik be a labdarúgó Bajnokok Ligájában kedd este, amikor a továbbjutáshoz az FC Barcelonának otthon, az Atlético Madridnak pedig idegenben kellene megőriznie a múlt héten megszerzett egygólos előnyét.
07:26, Frissítve: 07:33

Válaszcsapás érkezhet Izrael részéről Irán ellen

Hétfő délután harmadszor is összeült az izraeli hadi kormány, és úgy tudni, végleges döntést hoztak arról, hogy válaszcsapást adnak Iránnak a szombat éjjeli támadásra. Ezt az izraeli hadsereg (IDF) vezérkari főnöke is megerősítette.

Népszerű