Ugrás a tartalomra

Eu-csúcs Brüsszelben, a fő téma a háború és a bővítési folyamat

2022.06.23
08:26
2022.06.23
11:09
Forrás
Szerbiai RTV, hirado.hu
Ma kezdődik az EU-tagállamok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója Brüsszelben. A találkozó előtt Európai Unió–Nyugat-Balkán csúcsot is tartanak, amelyen Aleksandar Vučić, szerb államfő is részt vesz.

A brüsszeli program délelőtt az Európai Unió–Nyugat-Balkánról szóló csúcstalálkozóval kezdődik, amelyen a szerb államfő és a Nyitott Balkán kezdeményezés országainak vezetői is részt vesznek. Aleksandar Vučić az értekezletre közösen utazott el Albánia és Észak-Macedónia miniszterelnökével: Edi Ramával és Dimitar Kovačevskivel. Ma délelőtt részt vesznek az Európai Unió–Nyugat-Balkánról szóló csúcstalálkozón, ami után nyilatkozik majd Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Aleksandar Vučić, Edi Rama és Dimitar Kovačevski is.

Csütörtökön és pénteken csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió állam- és kormányfői. Az állam- és kormányfők tanácskozásán minden bizonnyal napirendre kerül a háborús helyzet, Ukrajna, Grúzia és Moldova tagjelölti státusza és a globális minimumadó kérdése is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csúcstalálkozó kapcsán arra szólította fel az uniós vezetőket, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat az Oroszországgal szembeni újabb, hetedik szankciós csomagról. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban kijelentette, hogy Magyarország csak olyan döntéseket, szankciókat támogat, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának, mint Oroszországnak. Orbán Viktor kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszélt telefonon. Kijelentette, hogy Magyarország már közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására, valamint még több ukrán diák fogadására is.

Brüsszel
EU csúcs
Nyugat-Balkán

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.