Ugrás a tartalomra
audiovisual.ec.europa.eu

Eu-csúcs Brüsszelben, a fő téma a háború és a bővítési folyamat

2022.06.23
08:26
2022.06.23
11:09
Forrás
Szerbiai RTV, hirado.hu
Ma kezdődik az EU-tagállamok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója Brüsszelben. A találkozó előtt Európai Unió–Nyugat-Balkán csúcsot is tartanak, amelyen Aleksandar Vučić, szerb államfő is részt vesz.

A brüsszeli program délelőtt az Európai Unió–Nyugat-Balkánról szóló csúcstalálkozóval kezdődik, amelyen a szerb államfő és a Nyitott Balkán kezdeményezés országainak vezetői is részt vesznek. Aleksandar Vučić az értekezletre közösen utazott el Albánia és Észak-Macedónia miniszterelnökével: Edi Ramával és Dimitar Kovačevskivel. Ma délelőtt részt vesznek az Európai Unió–Nyugat-Balkánról szóló csúcstalálkozón, ami után nyilatkozik majd Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Aleksandar Vučić, Edi Rama és Dimitar Kovačevski is.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

Csütörtökön és pénteken csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió állam- és kormányfői. Az állam- és kormányfők tanácskozásán minden bizonnyal napirendre kerül a háborús helyzet, Ukrajna, Grúzia és Moldova tagjelölti státusza és a globális minimumadó kérdése is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csúcstalálkozó kapcsán arra szólította fel az uniós vezetőket, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat az Oroszországgal szembeni újabb, hetedik szankciós csomagról. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban kijelentette, hogy Magyarország csak olyan döntéseket, szankciókat támogat, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának, mint Oroszországnak. Orbán Viktor kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszélt telefonon. Kijelentette, hogy Magyarország már közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására, valamint még több ukrán diák fogadására is.

Brüsszel
EU csúcs
Nyugat-Balkán

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.